Kraj moći Fejsbuka?

11 Jan 2015
Autor Tea
392 pregleda

Kada je 2004. Mark Zuckerberg dobio ideju da “umreži” svoje kolege sa Harvarda, nije mogao ni da sanja o tome da će tako nastala društvena mreža ,,Fejsmeš”, uskoro postati informatički gigant “Fejsbuk”. Kako bi proširio svoje vidike, danas najmlađi milijarder na svetu je i ove godine sebi postavio zanimljiv izazov.

Kraj moći Fejsbuka?

Dok po zakonima Evropske unije ovaj sajt krši sva moguća ljudska prava, a u nekim državama je još uvek zabranjen, činjenica je da svaki šesti čovek na planeti koristi Fejsbuk.

Mnogi su pokušavali da ospore njegovu popularnost, kao i da direktno utiču na korisnike. Jedan od primera je bio neuspešan pokušaj lanca brze hrane ,,Burger king” koji je sa željom da pokaže da je hamburger važniji od prijatelja, dodeljivao besplatne hamburgere svima koji izbrišu deset prijatelja sa svog profila.

Uprkos brojnim kritikama i prognozama koje odavno predviđaju njegov krah, Fejsbuk je i dalje najpopularnija društvena mreža sa takvim rastućim brojem korisnika da ga nazivaju “novim internetom”, a Zuckerberga “novim Bili Gejtsom”.

Mark Zuckerberg je do sada sebi postavljao različite izazove, od toga da dečko koji voli "casual" način oblačenja cele godine nosi kravatu, do toga da se zahvaljivao ljudima koji su doprineli da svet postane bolje mesto.

Kako je ova društvena mreža u Kini na meti cenzure i kako je oženio devojku čiji koreni pripadaju toj državi, Zuckerberg je sebi 2011. postavio izazov da nauči mandarinski jezik. Svakoga dana je izdvajao sat vremena kako bi se posvetio ovom jeziku, a kada je potom održao polusatni govor u prepunoj sali prestižnog kineskog univerziteta Cingua na kineskom, studenti su ga pozdravili aplauzom.

Zbog toga što mnogi zaboravljaju da kako bi ljudi jeli meso neko živo biće mora da umre, on je 2012. sebi zacrtao da mora da nauči da postane zahvalan za hranu koju jede. Te godine je skoro postao vegetarijanac, pošto je jeo meso isključivo onih životinja koje je sam zaklao.

Ako se uzme u obizir da Fejsbuk danas sadrži više od pola miliona aplikacija na čijoj izradi i razvoju radi osamsto hiljada zaposlenih, svakako je težak izazov bio i 2013. kada je sebi postavio zadatak da svakoga dana upozna bar jednu osobu koja ne radi za ovu društvenu mrežu.

Osnivač sajta čiji je broj onih koji se loguju sa mobilnog telefona premašio broj onih koji se loguju sa kompjutera, ove godine je uputio poziv članovima Fejsbuk zajednice da mu predlože novi izazov. "Svake godine prihvatam novi izazov kako bih proširio svoje vidike i naučio nešto novo o svetu mimo mog posla u Facebooku", napisao je Zuckerberg na svom nalogu.

Maštovitih komentara je bilo na pretek, od toga da kupi teleskop i gleda u nebo svake večeri, preko toga da ne koristi smartphone cele godine, do toga da proba da živi jedan mesec sa prosečnom penzijom sa naših prostora.

Ipak, najviše je predloga bilo vezano za književnost, pa je shodno tome doneo odluku da će tokom 2015. svake druge sedmice pročitati po jednu knjigu koja se bavi raznim svetskim kulturama, verovanjima, istorijom i tehnologijom. U prilog ovoj odluci, otvorio je i Fejsbuk stranicu “Godina knjige” (“A Year of Books”) na kojoj će pisati svoje utiske o pročitanim delima i pokušati da o njima pokrene raspravu sa korisnicima Fejsbuka.

Knjiga kojom je započeo ovogodišnji izazov je “Kraj moći” (The End of Power) Moisesa Naima, koja govori o tome da je širom sveta moć onemoćala. Vlast je lakše osvojiti, a još lakse izgubiti nego sa njom nešto uraditi dok je posedujete. Naim pokušava da da odgovor na pitanje: zašto na visokom položaju više nije onako kako je bilo do sada uobičajeno?

Kada bi Fejsbuk bio država, po broju stanovnika bila bi najveća na svetu. Ostaje da se vidi da li ovaj izazov simbolično predstavlja kraj ove moći, ili će ova knjiga pomoći Marku Zuckerbergu da se zadrži na pijedestalu na kome se sada neprikosnoveno nalazi?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru