SAD odbile da potpišu svjetski sporazum o internetu

17 Dec 2012
Autor Sena
71 pregleda
SAD odbile da potpišu svjetski sporazum o internetu

Dubai 15.12.2012: UN-ova Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) organizirala je 12-dnevnu konferenciju kako bi se doneo novi sporazum o komunikacijama koji je zadnji put bio menjan prije 24 godine.

Svetski sporazum o nadzoru interneta, to jest da sve države dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, dio zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama je odbacio.

Dokument koji je trebao biti potpisan, pomogao bi zemljama da sarađuju u borbi protiv spama i prošire pristup web-u, no SAD insistiraju da ne mogu sve zemlje imati jednaka prava u razvoju interneta.

Mnogi izaslanici na skupu usprotivili su se tome da američka vlada odlučuje koje će tijelo regulirati internetski sistem adresa. SAD uživa takvu povlasticu kao nasljednik Arpaneta- preteče interneta.

Amerikanci tvrde da bi uplitanje drugih moglo poremetiti rad velikih pretraživača i mreža kao što su Google i Facebook. Američko stajalište poduprli su pioniri weba i upozorili da bi promjene mogle "destabilizirati sustav".

Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Alžir i Sudan zauzimaju se za to da sve vlade dobiju jednaka prava na upravljanje internetom, jer smatraju da upravljanje domaćim internetskim adresama treba da bude u rukama domaće administracije, no njihovi su zahtjevi ipak u konačnici odbačeni, piše BBC.

"Internet je svijetu pružio nezamislivu gospodarsku i društvenu korist zadnje 24 godine", rekao je u četvrtak navečer Terry Kramer, američki izaslanik na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT) u organizaciji Ujedinjenih naroda.

"Teška srca i s osjećajem propuštene prilike SAD mora priopćiti da ne može potpisati sporazum u ovakvu obliku", rekao je Terry Kramer.

Tako su SAD i u ovoj sferi pokazale kakvu demokratiju preferiraju- onu u kojoj se oni bespogovorno slušaju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru