Grlica „krvavog srca”

18 Sep 2015
1100 pregleda

Stidljiva i tiha vrsta goluba izuzetno zanimljivog izgleda naseljava kao endemska vrsta samo filipinska ostrva Luzon i Polilo. Ime je dobila po neobičnoj jarko crvenoj mrlji na prsima nalik rani koja krvari.

Grlica „krvavog srca”

Luzonska grlica (Gallicolumba luzonica) je stanovnica kišnih šuma. Zakonom je zaštićena, jer je danas u prirodnom staništu ostalo vrlo malo primeraka. Skoro ceo život provodi na tlu, prikupljajući semenje, opalo voće i insekte, a u niske krošnje se povlači u parovima samo u vreme kada legu jaja i brinu o mladuncima. Obično snese dva bela jaja, na kojima naizmenično leže oba roditelja. Nakon dve ipo nedelje, izlegu se mladunci koji napuštaju gnezdo kada napune tri nedelje.

Perje ove ptice je izuzetno lepo, plavo-sive boje na leđima, glavi i krilima. Na grudima i stomaku perje je belo, a upadljiva crvena mrlja nalazi se na grudima odraslih primeraka oba pola. Tek rođene ptice nemaju ovo obeležje.

Danas je Luzonska grlica ugrožena vrsta usled prirodnih nepogoda koje su devastirale filipnska ostrva i uništile im prirodno stanište, ali i zbog navike lokalnog stanovništva da ih lovi i čuva kao kućne ljubimce. U zarobljeništvu se ne razmnožavaju i nemaju dug životni vek.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru