Ginisova knjiga rekorda, najprodavanija knjiga svih vremena

17 Nov 2016
Autor Tea
666 pregleda

Da dva lovca pre više od šezdeset godina nisu ušla u žučnu raspravu na temu da li je u Evropi najbrža ptica fazan ili tetreb i da tom prilikom nisu shvatili da ne postoji referentna knjiga koja bi bila korisna u rešavanju ovakvih razmirica, verovatno nikada ne bi nastala Ginisova knjiga rekorda, koja dokumentovano beleži svaki najbolji rekord kako u domenu ljudskih dostignuća tako i u sveri prirodnih fenomena.

Ginisova knjiga rekorda, najprodavanija knjiga svih vremena

Dok je 4. maja 1951. Hju Biver, direktor irske pivare Ginis (Guinness) u zamku Kaslbridž pretraživao biblioteku svog domaćina, ne samo da je shvatio da ne može pouzdano da tvrdi koja je ptica brža, već i da se na slične diskusije na različite teme koje se vode po pabovima širom Britanije ne može naći pisani dokument u kome bi se našli valjani odgovori.

Razmišljajući o tome da objavi knjigu u kojoj bi se na jednom mestu mogli naći svi rekordi, Biver je pokucao na vrata Agencije za utvrđivanje činjenica koju su vodili braća Noris i Ros Mekrajter i koji su se rado odazvali pozivu da učestvuju u realizaciji ove ideje.

Tako je 27. avgusta 1955. pivara Ginis objavila prvo izdanje na 198 strana Ginisove knjige rekorda, koja je iste godine postala apsolutni božićni hit. Zbog ovakvog uspeha odlučeno je da se svako naredno izdanje objavljuje nešto pre ovog velikog praznika, pa je 17. novembar proglašen za Dan Ginisove knjige rekorda.

Od tada, osim 1957. i 1959. kada nisu štampana nova izdanja, ova knjiga se nalazi na vrhu najčitanijih, prevedena je na više od dvadeset svetskih jezika i objavljuje su u više od sto zemalja širom sveta.

Svaka edicija u sebi sadrži posebne kategorije rekorda koje su se tokom godina menjale i dodavale, pa u njoj možete naći zanimljive podatke od toga ko je rekorder u držanju pozajmljenih knjiga u biblioteci, koja je najobimnija neobljavljena knjiga, ko može da žonglira sa najviše loptica, preko toga ko je najteži, najniži ili najviši čovek na svetu, ko peva najdublje ili najviše tonove na svetu, do rekorda koji predstavljaju nadljudski napor i graniče se sa ludošću: čovek sa najviće pirsinga na svom telu, najveća težina podignuta očnim kapkom, najbrže probijanje četiri kokosova oraha prstom...

Iako se Ginisova knjiga rekorda danas pre svega bavi ljudskim takmičenjima, u njoj se mogu pronaći i mnoge zanimljive činjenice: najviši i najširi vodopad, najveći lift, najstarija kornjača, najkraća reka na svetu...

Naš najbolji teniser, Novak Đoković je 2016. ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao teniser koji drži rekord u najvećem broju osvojenih Australijan opena i rekord za najduže Gren slem finale u istoriji tenisa.

Po neobičnim rekordima u ovoj knjizi je svoje mesto našla i desetina naših ljudi među kojima je najuspešniji Ervin Katona koji drži rekorde u: prelasku 20 metara sa 300 kilograma tegova, prevrtanju džinovske gume na 20 metara i najdužem zadržavanju automobila teškog jednu tonu na nizbrdici.

Danas Ginisova knjiga rekorda sa prodatih 135 miliona primeraka predstavlja najprodavaniju knjigu svih vremena, a sudeći po njenom sadržaju svakako predstavlja i najzanimljiviju knjigu svih vremena.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru