Gde deca spavaju

11 Sep 2013
953 pregleda

Američki novinar Chris Booth i fotograf James Mollison obišli su svet radeći na knjizi Where Children Sleep. Kroz slike dečijih soba i njihovih stanara autori su dali najbolju sliku kulturoloških i ekonomskih razlika u državama širom sveta.

Gde deca spavaju

Za realizaciju ovog obimnog dokumentarnog svedočenja pod pokrovetljstvom italijanskog ogranka organizacije Save the Children bilo je potrebno preko dve godine. Sva deca potiču iz porodica sa oba roditelja, a razlike u njihovom načinu odrastanja su rezultat ekonomskih, geografskih, političkih i kulturoloških prilika. Pogledajte neke od priča iz ove zanimljive knjige.

Lamine (12) živi u Senegalu. Učenik je u seoskoj islamskoj školi u kojoj obrazovanje devojčicama nije dozvoljeno. Sobu deli sa još nekoliko dečaka. Kreveti su skromni, sa ciglama umesto nogu. Svakog jutra u 6 časova dečaci počinju sa radom na školskom imanju, gde uče kako da obrađuju zemlju, gaje kukuruz i oru koristeći magarce. Popodne, nekoliko sati provode u školi izučavajući Kur’an. U slobodno vreme voli da igra fudbal sa drugovima.

Tzvika (9) živi u apartmanskom naselju u Beitar Illitu, izraelskom delu Zapadne obale. To je enklava sa 36,000 pravovernih (Haredi) Jevreja. U ovoj zajednici, televizija i novine su zabranjeni. Prosečna porodica ima devetoro dece, ali Tzvika ima samo jednu sestru i dva brata sa kojima deli sobu. U školu ga voze automobilom, iako ta vožnja traje samo dva minuta. U obrazovnom programu njegove škole nema sporta, zabranjen je. Tzvika svakodnevno posećuje biblioteku i voli da čita svete knjige. Uživa igrajući religiozne igre na svom računaru, i želi da postane rabin. Omiljena hrana su mu šnicla i čips.

Jamie (9) sa svojim roditeljima i mlađom braćom blizancima živi u penthausu na 5 Aveniji u Njujorku. Ide u prestižnu školu, a u slobodno vreme trenira džudo i plivanje. Želeo bi da studira Finansije. Kada odraste, planira da postane advokat kao njegov otac.

Indira (7) živi sa roditeljima, bratom i sestrom u blizini Katmandua u Nepalu. Njena kuća se sastoji od samo jedne sobe, sa jednim krevetom i jednim dušekom. Uveče, deca zajedno spavaju na dušeku na podu. Indira radi u kamenolomu granita od svoje treće godine. Porodica je veoma siromašna, i svi rade. Pored nje, u kamenolomu radi još 150 dece. Indira radi šest sati dnevno, a nakon toga pomaže majci u kućnim poslovima. Pohađa školu koja je udaljena 30 minuta hoda. Njena omiljena hrana su nudle, a kad odraste volela bi da bude plesačica.

Kaya (4) sa roditeljima živi u malom stanu u Tokiju (Japan). Njena soba je od poda do plafona napunjena odećom i lutkama. Kayina majka šije svu odeću za nju, tako da Kaya ima 30 haljina i kaputića, 30 pari cipela i mnogo perika koje voli da nosi. Kada ide u školu, mora da nosi školsku uniformu. Njena omiljena hrana su meso, krompir, jagode i breskve. Kad odraste, želela bi da pravi crtane filmove.

Douha (10) sa roditeljima i još 11 srodnika živi u palestinskom izbegličkom kampu u Hebronu na Zapadnoj obali, spornom području Izraela i Jordana. Deli sobu sa pet sestara. Ide u školu koja je na 10 minuta hoda od kampa i želi da postane pedijatar. Njen brat, Mohamed, ubio je sebe i 23 civila u samoubilačkom napadu na Izraelce 1996. godine. Nakon toga, izraelska vojska je srušila njihovu kuću. Douha na zidu drži poster sa likom svog brata.

Jasmine (4), poznatija u kao Jazzy, živi u velikoj kući u Kentakiju (SAD), sa roditeljima i tri brata. Njena kuća je izvan grada, okružena farmama. Soba joj je puna kruna i trofeja koje je osvojila na takmičenjima u lepoti. Svakodnevno vežba nastupe za buduće izbore malih lepotica sa profesionalnim trenerom. Želela bi da bude rok zvezda kad odraste.

Dom ovog dečaka nepoznatog imena i njegove porodice je u polju na obodu Rima u Italiji. Došli su iz Rumunije autobusom, sa novcem koji su isprosli za put. Kada su stigli u Rim, spavali su u šatoru na jednom privatnom posedu, ali ih je policija oterala. Ne poseduju nikakva dokumenta. Roditelji izdržavaju porodicu tako što peru automobilska stakla na semaforima. Ni oni, ni deca, nikada nisu pohađali školu.

Dong (9) stanuje u Yunnan provinciji u jugoistočnoj Kini sa svojim roditeljima, sestrom i bakom. Sobu deli sa sestrom i roditeljima. Njegova porodica ima malo zemlje na kojoj uzgajaju pirinač i šećernu trsku u količinama koje jedva pokrivaju njihove potrebe. Do škole pešači 20 minuta, i uživa da piše i peva. Uveče sat vremena provede u završavanju domaćih zadataka, i jedan sat gleda televiziju. Želeo bi da bude policajac kad odraste.

Roathy (8) živi u predgrađu Phnom Penha u Kambodži. Njegov dom se nalazi na ogromnoj deponiji. Dušek na kojem spava je napravljen od starih automobilskih guma. Ovde živi i radi preko 5,000 ljudi. Svakog jutra, Roathy i još stotine dece idu na kupanje u lokalni humanitarni centar pre nego što odu na posao, u odvajanje plastičnih boca i limenki koje kasnije prodaju reciklažnoj kompaniji. Doručak je obično jedini obrok koji imaju tokom dana.

Thais (11) sa roditeljima i sestrom živi na trećem spratu blokovskog naselja u Rio de Žaneiru u Brazilu. Sobu deli sa sestrom. Stanuju u kraju Cidade de Deus koje je bilo poznato po gang bandama i prodavcima droge. Nakon filma Božiji grad (2002), došlo je do velikog napretka u sigurnosti u ovom delu grada. Thais obožava pop zvezdu Felipe Dylon, i njegovi posteri krase zidove sobe. Želela bi da postane model kad odraste.

Nantio (15) je članica Rendille plemena u severnoj Keniji. Ima dva brata i dve sestre. Njen dom ima oblik šatora, a napravljen je od okvira i oderanih životinjskih koža. U njemu ima malo mesta za stajanje, a u samom centru se nalazi ognjište oko kojeg svi članovi porodice spavaju. Nantio preko dana ima obavezu da čuva koze, seče drva za vatru i donosi vodu. Išla je u seosku školu nekoliko godina, ali je odlučila da ne nastavi školovanje. Nada se da će je moran (ratnik) izabrati za ženu. Ima dečka, što nije neuobičajeno za mlade devojke ovog plemena. Ipak, kada odluči da se uda, moraće da istrpi proceduru obrezivanja koja će, po verovanju, obezbediti njenu vernost budućem mužu.

Joey (11) sa roditeljima i sestrom živi u Kentakiju (SAD). Često pravi društvo svom ocu u lovu. Poseduje dve puške i u sedmoj godini je odstrelio jelena, svoj prvi lovački trofej. Puške su mu dosadile pa se nada da će mu dozvoliti da u sledećoj sezoni lova koristi samostrel. Voli da boravi u prirodi, a sve što on i otac ulove porodica spremi za obrok. Joey veruje da životinje ne treba ubijati iz sporta. Ide u školu i uživa u gledanju televizije. Ima ljubimca, guštera Lily.

izvor: James Mollison

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru