Filmske greške (III) - The Wall

03 Mar 2013
Autor D.L.
182 pregleda

Zid (eng: The Wall) je ekranizacija istoimenog albuma popularne rok grupe Pink Flojd u režiji Alana Parkera, iz 1982. godine. Film je 1983. god. dobio dve BAFTA nagrade sa najbolju originalnu pesmu ( The Wall) i za najbolji zvuk, a nominovan je i za najbolji poster.

Filmske greške (III) - The Wall

Film prati život rok pevača Pinka od ranog detinjstva kada gubi oca u ratu, i biva ugušen majčinskom ljubavlju, a zatim biva kažnjen od strane nastavnika zbog pisanja pesama. Pink počinje da gradi zid oko sebe kako bi se zaštitio od spoljašnjeg sveta i gubi smisao za stvarnost, da bi se na kraju oslobodio simboličnim razbijanjem tog istog zida. U celom filmu, koji traje skoro 3 sata, budne oči lovaca na greške uspele su da ulove samo 5 grešaka:

1. Kada nemački avion Štuka bombarduje bunker u kome je Pinkov otac, vidimo kako proleće iznad njega sa prepoznatljivim zvukom koji su pravili ti avioni. Tada se čuje zvižduk bombe koja pada, ali se na avionu i dalje vidi bomba koja je pričvršćena za njega. Štuka je bio nemački bombarder iz II svetskog rata sa samo jednom bombom, tako da nije mogao da baci bombu a zatim odleti dalje sa još jednom.

2. U sceni u parku, gde se mladi Pink spušta niz tobogan, vidi se prvo da je tobogan nov, sjajan i bez ručki sa strane na delu za spuštanje. U drugoj sceni vidi se taj isti tobogan iz drugog ugla, ovaj put sa ručkom za koju se drži devojčica pri spuštanju, a tobogan je tamniji i stariji. Već u trećoj sceni, tobogan opet gubi ručku i postaje sjajan i nov.

3. Kada Pink gitarom razbija TV aparat u hotelskoj sobi, koristi tri različite gitare u jednom udarcu. Prvo zamahuje gitarom sa belom sredinom i crnim obodima, zatim u sledećoj sceni koja je ponovoljena prva, gitara ima crvenu sredinu sa crnim obodima, da bi na kraju to bila gitara sa narandžastom sredinom i crnim obodima.

4. Prilikom pesme "Comfortably Numb", menadžeru hotela se daje novac kako bi se zataškao incident sa Pinkom. U prvim delovima scene, menadžerov džep je prazan, zatim se odjednom pojavljuju vrhovi novčanica u džepu, da bi se tek u sledećoj sceni videlo kako mu se taj novac stavlja u džep.

5. Na kraju filma, za vreme pesme ''Run Like Hell'' vidi se kako Pinkov sledbenik pušta psa na prolaznika u jednom prolazu. Ako se bolje zagleda vide se zaštitinici od ujeda psa na rukama tog prolaznika.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru