Putovanje od 47 sekundi

05 Sep 2013
Autor Mirjana
166 pregleda

Najkraći komercijalni let na svetu traje samo 47 sekundi i bez prekida je na listi letova kompanije Loganair više od 50 godina. Toliko je potrebno da se preleti prostor između dva ostrva u Orknijskom arhipelagu severno od Škotske.

Putovanje od 47 sekundi

Orknijski arhipelag je sastavljen od jednog većeg i sedamdesetak manjih ostrva udaljenih oko 10km od severne obale Škotske. Ukupan broj stanovnika na svim ostrvima ne prelazi 20,000, a karakteristično je da se imena svih ostrva završavaju na -au-, što je u starom nordijskom jeziku značilo “ostrvo”.

Zvanično, let traje dva minuta, ali se od ostrva Westray do ostrva Papa Westray koja su udaljena manje od tri kilometra stiže za 47 sekundi, ako su uslovi letenja povoljni. Cena karte je oko 30E, što ga čini i jednim od najkupljih letova na svetu, ako se u obzir uzme kilometraža, trajanje leta i skromne aerodromske usluge.

Administrativno, sva ostrva pripadaju Škotskoj, a centar je gradić Kirkwall. Ostrva su naseljena zadnjih 8,500 godina, a u svojim spisima spominju ih i rimski hroničari. Od 875.godine njima su vladali norveški vikinzi, a škotski kraljevi su ih prisvojili 1472. godine. Brojna arheološka nalazišta iz doba neolita obezbedila su im mesto na UNESCO-voj listi Svetske baštine.

Ostrvo Papa Westray naseljava samo 70 ljudi, tako da putnike uglavnom čine prosvetni i medicinski radnici koji pružaju usluge stanovništvu, i istraživači koji rade na jednom od 60 arheoloških nalazišta.

izvor: Daily Mail

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru