Džon Lamuran – „čovek jaje”

03 May 2013
Autor Tea
485 pregleda

Nakon što je 1970. godine sa svojom ćerkom posetio Diznilend, umetnik iz Nju Orleansa Džon Lamuran joj je ispunio želju da na Uskrs dobije jaje sa likom Mikija i Mini Maus. Od tada je toliko usavršio ovu neobičnu tehniku oslikavanja jaja likovima poznatih ličnosti da je danas po tome poznat i priznat umetnik.

Džon Lamuran – „čovek jaje”

Farbanje jaja za Uskrs predstavlja veliku radost, a za neke je to postala i prava umetnost. Neko koristi lukovinu, neko specijalnu boju, neko flomastere, foliju ili tkaninu, a neki su uspeli da razviju samo svoju, specifičnu tehnologiju.

Džon Lamuran od 1970. godine pravi portrete poznatih ličnosti od jaja. On u tu svrhu koristi guščija jaja iz kojih izduva belance i žumance, a potom po ljusci specijalnim lepkom i veštom rukom oslikava crte lica portreta na kome radi.

Prvi ozbiljan rad ovog umetnika su bili Bitlsi, a potom su se poznate ličnosti ređale. Danas Džon tvrdi da od ljuske jajeta može da napavi bilo šta, a njegovi radovi su postali veoma popularni. Poštovaoci ove neobične umetnosti su mu dali duhovit nadimak - čovek jaje.

U ovoj nesvakidašnjoj tehnici farbanja jaja, našle su se mnoge poznate ličnosti koje je oslikao: velikani muzičke scene Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Lady Gaga, Rolling Stones, Elvis Presley, likovi iz crtanih serija Snoopy i South Park, poznati glumci Mr.Bean - Rowan Atkinson, Eddie Murphy, novinari Oprah Winfrey, princ William and Kate Middleton nakon venčanja, pa i sam predsednik SAD-a Barack Obama.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru