Nevidljivi čovek – Lui Bolin

08 Mar 2013
Autor Tea
158 pregleda

Lui Bolin je umetnik koji se, koristeći tehniku bodipejnta, poput kameleona prilagođava različitim bojama i dezenima okoline. Kako se na svim fotografijama autor nalazi ispred posmatrača ali na takav način da ovaj ne može da ga vidi, dobio je nadimak “nevidljivi čovek”.

Nevidljivi čovek – Lui Bolin

Liu je postao poznat širom sveta po neobičnoj tehnici stvaranja koja iziskuje da stoji nepomično naspram pozadine u koju želi da se utopi dok asistenti po celom njegovom telu crtaju motive pozadine u koju nestaje. U proseku mu je potrebno 10 sati da završi jedno delo, dok je za one komplikovanije potrebno i po nekoliko dana.

"Nevidljivi čovek" iz Pekinga na ovaj način želi da skrene pažnju na određena politička, kao i socijalna pitanja. Svoj protest iskazuje tako što simbolično, na oči posmatrača, nestaje u pozadini svojih dela. Ovakav način izražaja mišljenja kroz kreativnost i simbole, učinila su da ovaj kineski umetnik postane poznat širom sveta a njegova životna borba nestajanja opšte prihvaćena kod posmatrača.

"Svako od nas bira svoj put da dođe u kontakt sa spoljašnjim svetom. Ja sam izabrao da se uklopim sa okolinom" objašnjava Lui i dodaje da su njegova dela odraz njegovog mesta u društvu.

Iako postoje i oni koji smatraju da se ovi radovi ne mogu svrstati u umetnost, Lui većinski nailazi na pozitivne kritike pod obrazloženjem da je daleko važniji stav umetnika od same tehnike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru