Dr Haus ponovo pravi haos

16 Feb 2014
Autor Tea
469 pregleda

Nakon godinu dana atipičnih simptoma koji su se pogoršavali, pacijenta koji je upućen u Marbuški centar za nedijagnostikovane bolesti je izlečio lekar koji se setio jednog slučaja Dr Hausa.

Serija o lucidnom lekaru i misterioznim bolestima koje predanošću i upornošću uspeva da izleči, pomogla je dr Jurgenu Šeferu da upostavi valjanu dijagnozu i time spase svog pacijenta.

Dr Haus ponovo pravi haos

Scenaristi kultne serije „House“ su kada je reč o medicinskim slučajevima ozbiljno obraćali pažnju na tačnost medicinskih informacija, a uz pomoć čitavog tima lekara koji su sa njima radili na osmišljavanju epizoda, uspeli su da problemu priđu do sitnih stručnih detalja.

Stvorili su seriju prepunu dramatičnih situacija sa kojima se do izmaka snaga bori tim lekara na čijem čelu se nalazi genijalni doktor Gregory House, koji i pored svih kršenja ustaljenih kodeksa ponašanja, zahvaljući uspešnosti u lečenju onih čija je dijagnoza atipična, ne ispašta. Razlog? Ne mogu da ga kazne kad je fanatik u svom poslu koji se do kraja posvećuje svom pacijentu.

Harizmatičnog doktora čiji karakter se graniči sa genijalnošću i bezobrazlukom, brilijantno je odigrao Britanac Hugh Laurie koji je umesto da lično ode na audiciju, poslao video snimak. Producent Bryan Singer se oduševio njegovim američkim akcentom i nezanjući da je reč o Britancu, rekao da mu je baš on potreban.

Rastao pored oca lekara i majke koja je patila od promena raspoloženja izazvanih psihičkim oboljenjem nepoznate etiologije, Hugh je svojim talentom uspeo da stvori lik svetski čuvenog doktora, od koga su mnogi mogli ponešto i da nauče.

Dobrog lekara ne čine analize na koje jednu za drugom on šalje svoje pacijente. Dobar lekar je pronicljiva osoba koja svoje enciklopedijsko znanje upotrebljava nesebično u korist pacijenta i bez kompleksa, kao što je to učinio dr Jurgen Šeferom.

Jedan od lekara koji je sarađivao sa scenaristima, kardiolog dr Džon Sotos, izjavio je: “Ako su priče iz „Hausa“ inspirisale makar jednu mladu osobu da umesto karijere u bankarstvu, odabere medicinu, onda je ona bila uspešna“.

Serija ne samo da je inspirisala mnoge mlade da uplove u lekarske vode, već je uspela i da spase život jednog pacijenta.

Rezultati istraživanja koje su sproveli program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Cesid krajem prošle godine, pokazali su da građani Srbije i dalje u kategoriju “najkorumpiranije” navode zdravstvo, sa iznosom mita u proseku oko 250 evra.

Medicina je napredovala toliko, da više ni jedan čovek nije zdrav!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Beba, 14 Aug 2021

Jos samo da nije inspirisala lekare da zaborave na empatiju koja je vrlo bitan faktor u lecenju bila bi super serija,ovako mislim da je imala vise negativan utcaj ,nazalost.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru