Dialou kule okruga Kaiping

28 Nov 2013
Autor Mirjana
421 pregleda

Širom okruga Kaiping u Kini i danas postoji impozantan broj Dialou kula. Sagrađene od kamena, cigle ili betona ove građevine iz doba dinastije Quing predstavljaju zanimjivu i kitnjastu fuziju starih kineskih i zapadnih arhitektonskih stilova.

Dialou kule okruga Kaiping

Tokom 1920-tih i 1930-tih godina broj ovih kula je dostigao impozantan broj od preko tri hiljade, a do danas su sačuvane skoro sve. Dvadeset najvažnijih se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Krajem XIX i početkom XX veka, ove građevine su korišćene kao pojačane rezidencije i osmatračnice bogatih kineskih porodica.

Oblast koja je sada poznata kao Kaiping, tradicionalno je pripadala narodima Yue i Han koji su došli iz Centralne ravnice u Kini i izmešali sa lokalnim stanovništvom. Gajili su pirinač i bavili se ribolovom. Sredinom XVI veka mnogi seljani su se uključili u trgovinu preko obližnje obale i počeli intenzivno da putuju na daleke destinacije, neki čak do Amerike, privučeni mamcem zlatne groznice. Do kraja XIX veka, stanovništvo ove oblasti je imalo zavidan kapital, uglavnom zarađen u zemljama zapadnog sveta. Ono što im je nedostajalo je priznanje za njihov doprinos nagloj ekspanziji ekonomije nakon I svetskog rata u zemljama u kojima su živeli. Imigraciona politika Amerike i Kanade je bila pooštrena, a doseljenici sa istoka više nisu bili dobrodošli. Tada se javila tendencija da svoj novac ulažu u otadžbinu i grade svojevrsne dokaze svog materijalnog komfora u vidu ovih zanimljivih i upadljivih kuća, nazvanih Dialou kule.

Povratak sada bogatih ljudi izazvao je ekspanziju pljačkaških bandi koje su se sa severa Kine spuštale do naselja pored reka i harale po obnovljenim selima okruga Kaiping. Da bi zaštitili svoje porodice od nezvanih gostiju, ali i čestih poplava, imućni gastarbajteri su gradili svoje rezidencije kao neprobojna utvrđenja. Pejzaž pitomog i skromnog okruga je potpuno izmenjen kada je u periodu od samo deset godina niklo preko 1500 novih kuća-tvrđava.

Velika finansijska kriza 1930-tih godina, rat protv Japana i rat na Pacifiku doveli su do konačnog zastoja u gradnji Dialou kula. Nakon ukidanja kontrole imigracije u SAD i Kanadi, između 1943 i 1947, mnogi Kinezi su se vratili u Severnu Ameriku. Nakon stvaranja Narodne republike Kine 1949, pljačkaške bande su uništene, a uvedene su i efikasne mere borbe protiv poplava. Tako je dalja gradnja Dialou kula obesmišljena, mada je veliki broj ovih građevina i danas naseljen. U njima sada retko žive originalni imućni vlasnici, a češće su ustupljene na čuvanje porodicama skromnijeg materijalnog stanja. Njima vlasnici i dalje šalju novac za brigu o očuvanju njihovih duhovnih domova i molitve za duše svojih predaka. Retke Dialou kule su još uvek opremljene originalnim nameštajem i predstavljaju mala svedočanstva o blagodetima priliva stranog kapitala i prvom otvaranju Kine prema svetu.

izvor: UNESCO

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru