Dan posle - olimpijski azilanti

13 Aug 2012
Autor Mirjana
40 pregleda

Upravo završene 30. Letnje Olimpijske igre u Londonu obeležili su i tužno- komični nestanci sportista iz zemalja centralne Afrike, koji su učešće u najvećem sportskom spektaklu na svetu videli kao priliku da svoj život i karijeru nastave pod boljim uslovima.

Dan posle - olimpijski azilanti

Za sada je potvrđeno da se kući sa svojim delegacijama neće vratiti sedam takmičara iz Kameruna i džudista iz Konga, zajedno sa još dva člana tima. Sportisti iz Kameruna su spakovali svoje stvari i iz olimpijskog sela otišli odmah nakon svog nastupa, a ekipa iz Konga je nestala nakon ceremonije zatvaranja OI.

Trenutno se kao nestali vode pet boksera- Thomas Essomba, 24; Christian Donfack Adjoufack, 28; Hyacinthe Mewoli Abdon, 26; Blaise Yepmou Mendouo, 27; i Serge Ambomo, 26; plivač slobodnim stilom na 50 metara Paul Ekane, 21; i golmanka Drusille Ngako Tchimi, 25; svi iz Kameruna. Olimpijci iz Konga su kući otišli bez džudiste Cedrica Mandemba, 19; njegovog trenera Blaise Bekwe i tehničkog direktora atletskog tima Gyua Nkite.

Kamerun i Kongo su države severne Afrike, i po evidenciji Međunarodnog monetarnog fonda spadaju u najsiromašnije zemlje na svetu, sa nacionalnim dohotkom manjim od 1000$ po glavi stanovnika (Bosna 4,821$, Srbija 6,203$, Hrvatska 14,488$, Slovenija 24,142$). Pored dramatične socijalne mape, ove države potresaju i ratni sukobi, korupcija, veliki procenat smrtnosti dece, i izuzetno težak položaj žena u drušvu.

Osipanja delegacija afričkih zemalja na svetskim takmičenjima nisu novost, jer su slična dešavanja zabeležena i na IO u Atlanti i Atini prethodnih godina.

Emmanuel Tataw, PR britanske imigracione službe, izjavio je da je tačno da su članovi delegacija Kameruna i Konga napustili olimpijsko selo u Statfordu bez znanja i odobrenja matičnih olimpijskih komiteta, ali i da se radi o odraslim osobama koji imaju validnu britansku vizu za narednih šest meseci. Iz tog razloga britanska imigraciona služba i policija neće tragati za ovim licima, jer za sada ne postoje dokazi da odbegli sportisti nameravaju da prekrše vizne zakone.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru