Tesla Motors: Svi patenti pripadaju vama

13 Jun 2014
Autor Mirjana
526 pregleda

Kompletna istraživanja kompanije Tesla Motors juče su postala „open source“. Njihovi patenti su za dobro razvoja komercijalnih električnih automobila dostupni svima koji su zainteresovani za dalja istraživanja i proizvodnju.

Tesla Motors: Svi patenti pripadaju vama

Elon Musk, izvršni direktor kompanije, juče je na svom blogu napisao da je Tesla Motors stvoren da ubrza napredak održivog transporta. Ukoliko bi sami nastavili da prave električne automobile, a zadržali zabranu korišćenja intelektualne svojine kako bi sprečili druge da koriste ta znanja, radili bi suprotno svojim principima. Elon Musk je dodao da Tesla Motors neće tužiti nikog ko u dobroj nameri bude koristio njihovu tehnologiju.

Kada se jedna tehnologija brzo razvija, patenti su u izvesnom smislu prepreka u progresu. Musk smatra da pozicija lidera u svetu tehnologije ne podrazumeva patentiranje, koje je samo zaštita od direktne i agresivne konkurencije, nego sposobnost kompanije da privuče i motiviše što veći broj najtalentovanijih inženjera u svetu.

Otvarajući Tesla patente za javnost, proizvođači čuvenih „modela S“ i „modela X“ se nadaju da će dati podstrek industriji električnih automobila, gde danas ne vide svoju konkurenciju. Želeli bi da ta grana industrije postane uspešnija i da zajedno doprinesu dolasku nove ere - vladavine automobila bez štetne emisije gasova.

Planovi Tesla Motorsa su dugoročni. Potpuno sigurni u svoje liderske pozicije na tom polju, oni u podsticanju proizvodenje elektro-automobila vide moćno oružje za potiskivanje dominacije benzinaca.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru