Blogomanija, još jedna blogerska avantura

11 Dec 2012
Autor Tea
91 pregleda
Blogomanija, još jedna blogerska avantura

Prva regionalna Blogomanija održana je prošlog vikenda na Staroj planini. Sneg, hladno vreme i neočišćeni putevi nisu sprečili više od 300 učesnika da dođu na prvu konferenciju posvećenu blogu i blogerima kod nas.

Glavni cilj ove konferencije je bio pre svega razmenjivanje misli, mišljenja i iskustava poznatih blogera i onih koji to još uvek nisu.

Kako je blog odavno postao efikasno oruđe u formiranju stavova najširih sojeva društva, okupljeni Blogomani su prošlog vikenda kroz razne programe i radionice, pokušali da utvrde koliki je uticaj blogova i društvenih mreža na društveni i politički život u Srbiji i regionu.

Na trodnevnoj konferenciji kroz brojne panel diskusije, predavanja i radionice u diskusijama su učestovali najčitaniji blogeri iz Srbije i regiona. Oni su govorili o stanju u blogosferi, perspektivama blogovanja i drugim popularnim temama vezanim za blogove.

Konferencija je bila značajna i za one koji tek žele da postanu blogeri. Za njih je održano nekoliko radionica kroz koje su mogli da nauče kako da postave i održavaju blog, kao i kako da pišu tako da ih posetioci rado i često čitaju.

Jedna od tema bila je blog kao izvor zarade i da li blogeri mogu da žive isključivo od blogovanja. Na panel diskusiji koju je predvodio Slobodan Vučković, diskutovalo se o tome na koje sve načine je moguće monetizovati blog.

Blog je zapravo vaš internet dnevnik u kome iznosite svoja razmišljanja na neku temu. Dobro je da se fokusirate na specifičnu temu koja vas zanima. Petar Vojinović, novinar i osnivač najpoznatijeg regionalnog bloga koji se bavi avijacijom – Tango Six Blog, izjavio je da je blogovanjem počeo da se bavi iz ljubavi prema vazduhoplovstvu. U početku se bavio više samim sadržajem, da bi mu se vremenom ukazala prilika da zaradi od svog bloga. Petrov savet za sve one koji žele da zarade od blogovanja je da nađu svoju nišu i da bloguju o specijalizovanim temama. Iako je teško pridobiti sponzore oni će doći vremenom, a na blogerima je da se potrude i daju sve od sebe.

Vladimir Stanković, poznatiji u blogosferi kao DedaBor, je u diskusiji rekao da monetizacija ne mora da se ogleda uvek u finansijskoj dobiti. Pre pet godina kada je pokrenuo svoj blog, nije ni slutio da će mu danas doneti razne pogodnosti u svakodnevnom životu. Blogovanje može da vam otvori mnoga vrata, da vas poveže sa ljudima istih interesovanja koja znaju da dovedu i do ponude za posao.

Posle napornih dana prepunih zanimljivih predavanja i radionica, na konferenciji nisu izostale i večernje zabave i opuštanje. Za vizualni identitet sjajno se pobrinuo Ivan Ćosić a za perfektno funkcionisanje čitave programske šeme oraganizatori kažu da je zaslužan Ivan Minić - Burek.

Preko predstavljanja regionalne Blogosfere na dlanu, radio Blogosfere, fashion blogova i blogerskih avantura, ovogodišnja regionalna Blogomanija je uspešno završena sa idejom da se i naredne godine na jednom mestu okupe svi sadašnji i budući blogeri kako bi razmenili i stekli nova znanja o ovom sve moćnijem medijskom kanalu koji menja svet oko nas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru