Biopark Valensija, zoološki vrt nove generacije

23 Jan 2015
884 pregleda

Biopark u Valensiji (Španija) je savremeni zoološki vrt, osmišljen tako da posetioci imaju osećaj kao da su zakoračili u divljinu, a da se životinje osećaju kao kod kuće, odnosno kao na svojim prirodnim staništima.

Biopark Valensija, zoološki vrt nove generacije

U ovom parku životinje nisu zaključane u kavezima i stiče se utisak da one potpuno slobodno lutaju. Prepreke koje odvajaju posetioce od životinja naravno postoje, ali se one ne doživljavaju tako, jer su umesto kaveza korišćeni potoci, jezera i litice druge prirodne barijere.

Iluzija blizine divljih životinja i opasnosti koja od njih vreba je tako stvarna, da mnogi posetioci osete priliv adrenalina koji se oseća samo u rizičnim bliskim susretima u divljini.

Za razliku od drugih zooloških vrtova gde su različite vrste životinja odvojene jedne od drugih, u bioparku Valensija raznorodne životinje koje se međusobno ne ugrožavaju dele isti prostor, baš kao i u svom prirodnom okruženju. Za bezopasne vrste prepreke i ne postoje. Posetioci mogu sasvim slobodno da im priđu i da ih pomiluju ili hrane.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru