Amezaiku - japanska umetnost slatkih skulptura

19 May 2015
728 pregleda

Amezaiku je drevna umetnost sačuvana u Japanu koja postoji već 700 godina. Za izradu skulptura, pored talena i mašte potreban je samo šećer ili skrobni sirup u zavisnosti da li majstor pravi staklaste, providne skulpture ili one koje više nalikuju oblicima od plastelina.

Amezaiku - japanska umetnost slatkih skulptura

Prva vrsta skulptura je manje zastupljena, jer se radi sa čistim otopljenim šećerom, vrelim i do 140°C, uz dodatak živih boja koje izlivene oblike čine vernim replikama oblika iz prirode. Njihov izgled podseća na figurice od stakla.

Druga vrsta skulptura pravi od skrobnog sirupa koji zahteva posebnu obradu kako bi se osigurala začno određena čvrstina i izgled. Materijal se razvlači i mesi ručno i dodaje se jestiva boja dok se ne postigne određeni kvalitet. Smesa sa kojom se radi mora biti vrela i potrebno je održavati stalnu temperaturu od oko 80°C.

Sa pravom se može reći da ovi umetnici pre svega moraju da savladaju bol od velike toplote kojoj su njihove ruke izložene. Ništa manje važna je brzina i spretnost da se skulpture završe pre nego se masa ohladi. Najčešći oblici su životinje i insekti. Na opšte zadovoljstvo dece, amezaiku umetnici su i zabavljači po trgovima i ulicama. Uz svoje slatke skulpture, uspevaju da ispričaju priče i izvedu razne trikove.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru