Aladža, kao ptica iz pepela

03 Nov 2015
637 pregleda

Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nezira), sagrađena je u Foči polovinom XVI veka kao prva bosanska džamija izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu. Minirana je i do temelja srušena 1992. godine.

Aladža, kao ptica iz pepela

Islamska bogomolja koju je sagradio Hasan Nezir bila je simbol Foče i remek delo arhitekture, unutrašnjeg dekora i zidnog slikarstva. Sve kasnije džamije u Bosni i Hercegovini su građene na ideji Aladže, trudeći se da prenesu njenu besprekornu proporcionalnost, bogatstvo detalja i kulturološku simboliku. Najpoznatiji i najbolje sačuvan deo džamije Hasana Nezira bio je šadrvan, dekorativna javna česma.

Posetivši Aladžu 1664. godine, poznati putopisac Evlija Čelebija je zabeležio:

„Džamija Hasana Nezira je u celom svetu poznata kao Aladža džamija. To je krasna džamija. Nema joj ravne u celom bosanskom ejaletu. Njen je graditelj Ramadan-aga, glavni majstor mimar Sinana, glavnog neimara sultan-Sulejmana. (…) Putovao sam i u mnoge gradove dohodio, ali ovakvo mesto nisam još video.“

Kamen temeljac za ponovnu izgradnju Aladža džamije položen je 30. maja 2014. godine, a očekuje se da će gradnja biti završena u roku od 900 dana. Kamen za njenu izgradnju vadi se iz istog kamenoloma iz kojeg je vađen i pre skoro pet vekova. Proces restauracije je težak i mukotrpan jer su ostaci Aladže zakopani na nekoliko lokacija, uglavnom uništeni i spaljeni, sa namerom da se zauvek uništi svaki trag ovog simbola islamske kulture. Upotrebljivi fragmenti će biti ugrađeni u novu Aladžu, a veliku sreću u nesrećnoj sudbini građevine predstavlja činjenica da je to jedna od najbolje istraženih i dobro dokumentovanih islamskih bogomolja. Detaljni crteži i snimci svakog kutka džamije će biti od velike koristi tokom rekonstrukcije.

Jednu od najdirljivijih uspomena na ponovnu izgradnju fočanske lepotice, zasigurno će predstavljati i a capella sevdalinka koju je otpevao Božo Vrećo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru