Vodič kroz istoriju ženskog portreta

Vodič kroz istoriju ženskog portreta

Prožete čednošću, senzualnošću i erotikom, žene su kroz istoriju umetnosti bile neiscrpna inspiracija slavnih slikara.

Sa željom da predstavi istoriju ženskog portreta tokom 500 godina, Filip Skot Džonson je sačinio video u kome se nalaze slavna dela umetnika koji se smatraju poštovaocima ženske lepote.

Video „500 Years of Female Portraits in Western Art“, u 3 minuta pruža pregled uticaja umetnika koji pripadaju različitom periodu, stilu i tehnici na razvoj istorije ženskog portreta. Ujedno on predstavlja i ineteresantan osnov za analizu žene i njenu ulogu u društvu kroz vekove.

Skot Džonson je izabrao devedeset čuvenih portreta od Glave anđela iz druge polovine 12. veka, preko renesansne Mona Lize do savremenog Dalija, prikazavši na taj način ženski lik sa svim relevantnim činiocima njenog razvoja u umetnosti kroz vekove.

Gracionzna forma u kojoj je video napravljen čine da on predstavlja svojevrsan vodič kroz istoriju ženskih portreta, koji će sa zanimanjem odgledati i oni koji slabo poznaju ovu vrstu umetnosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru