Spanać, jer Popaj zna šta je dobro!

Autor Sezonski podsetnik

Ova namirnica, izuzetno bogata hranljivim sastojcima, često nije omiljena kod dece. Čak ni Popaj koji dobija supersnagu kad pojede spanać, ne uspeva da ih ubedi da ga zavole. Za sve one male i velike koji nisu ljubitelji ovog povrća, evo podstreka da ga češće jedu.

Možete ga kupiti preko cele godine, a njegova prirodna sezona traje od marta do maja i od septembra do oktobra, kada je najsvežiji i ima najbolji ukus.

Ovaj lisnati zeleniš pomoći će vam da brže razmišljate. Takođe, ako hoćete da imate dobro varenje, dobru krvnu sliku i normalan holesterol, opet jedite spanać. Za dobar vid i oči bez katarakte, takođe je važno ovo povrće.

Nutritivno je izuzetno vredna namirnica, koja baš kao u slučaju Popaja iz crtaća, daje snagu, ali i štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti kao i od osteoporoze.

Zbog velikog prisustva minerala i vitamina, zovu ga “kraljem povrća”. Izvanredan je izvor vitamina C, gvožđa i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je šolja svežeg spanaća. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar.

Spanać se koristi kao bareno povrće, dodatak čorbama, dodatak za spravljanje soseva, dodatak pecivu (pite, burek, proja...), ali se može koristiti i presan. Ne preporučuje se dugo čuvanje spanaća u frižideru niti u zamrzivaču, jer stajanjem gubi deo svojih hranljivih sastojaka.

Lekovita svojstva spanaća

  • antioksidativno svojstvo (pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti)
  • obilje vlakana (reguliše probavu)
  • visok procenat gvožda (popravlja krvnu sliku, snižava holesterol u krvi)
  • bogat vitaminom A (dobar za vid)
  • štiti od stresa (karotenoid lutein, sastojak spanaća, poboljšava zdravlje i posebno je uspešan u borbi protiv katarakte)

 

Za sve one koji spanać vole, i za one koji žele da nauče da ga vole, nudimo vam nekoliko zanimljivih recepata sa ovim povrćem. Za recepte kliknite na naslove:

 

Male pite sa sirom i spanaćem

Potaž od spanaća (Potage au epinard)

Prolećni rolat

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Plavi_Zvekan, 12.03.2014.
Svidja mi se :)
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Onaj ko se plaši smrti, strahuje da će biti lišen osjećanja ili da će dobiti osjećanja druge vrste. U prvom slučaju neće imati više nikakvih bolova, a u drugom, bit će na drugi način zadahnut dušom i neće prestati njegov život.

Marko Aurelije

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |