Morska lasta ili plavi zmaj

Morska lasta, plavi anđeo ili plavi zmaj (Glaucus atlanticus) je vrsta morskog puža iz porodice Glaucidae. Naseljava umerena i tropska mora i okeane. Može se naći duž istočne i južne obale Afrike, istočne obale Australije i Mozambika, kao i u vodama Evrope.

Morska lasta se prilagodila životu na površini mora. Pored svog neobičnog izgleda ima i neobičan način kretanja. Zahvaljujući komori koja je punjena gasom , a koja se nalazi u stomaku, ovaj mekušac pluta na površini vode okrenut leđima na dole. Zbog plave boje na stomaku i srebrnaste boje na leđima, gotovo da je nevidljiv i iz morskih dubina i iz vazduha, što ga štiti od drugih predatora. Kada je na kopnu, morski zmaj se sklupča u malu lopticu i ponovo se raširi tek kada uđe u vodu.

Po svojoj formi ovaj morski puž golać pravo je malo umetničko delo prirode. Telo mu je vretenasto, lepe plave i srebrnasto sive boje. Odrasla jedinka može da naraste do 3cm i hrani se drugim mekušcima od kojih su neki veoma otrovni kao na primer meduza Portugalska krstarica. Ne samo da im otrov ne škodi, već ga akumuliraju u posebnim vrećicama u svom telu i kasnije mogu da ga koriste u samoodbrani. Upravo zbog toga se mnogi više plaše plavog zmaja nego samih otrovnih meduza.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Lakše se neke strasti sasvim odreći, nego u njoj biti umeren.

Friedrich Nietzsche

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |