Najveći slatkovodni akvarijum na svijetu

Autor Priroda i životinjski svet

Nova atrakcija Singapura izgrađena je u sklopu hotelskog kompleksa Resorts World Sentosa. Svojom veličinom ovaj akvarij je nadmašio prethodne rekordere, u Dubaiju i u Atlanti. Slatkovodna i morska bića će vas odvest u čarobni, morski, tajanstveno fascinantni  svijet.

River Safari zauzima površinu od 12 hektara, a u njemu se može pronaći 150 biljnih i pet hiljada jedinki od trista životinjskih vrsta, 100.000 morskih životinja u 45 miliona litara vode.

Park posjeduje životinje iz 8 najvećih rječnih sistema na svjetu uključujući Amazon, Kongo i Misisipi. U akvarijumu se nalazi 49 zona koje imitiraju različite prirodne uslove jugoistoka Azije. Marine Life Park u sklopu koga se nalazi akvarijum, ima i hidromagnetni koster Riptide Rocket – tobogan koji nudi “ludu” vožnju, a tu je i 620 metara duga rijeka koja protiče kroz vještačku tropku džunglu. Posjetioci mogu roniti sa ribama kod Duginog grebena i čak hraniti raže, dok će od slijedeće godine biti organizovano plivanje sa ajkulama i delfinima.

Borci za prava životinja odavno lobiraju da se iz parka pusti na slobodu 25 indo-pacifičkih delfina  koji su uhvaćeni samo za potrebe akvarijuma. Idejni tvorci tvrde da su uslovi u kojima morske vrste žive u ovom akvarijumu gotovo istovjetne onima u moru i daju sledeći odgovor: “Verujemo da zoološke organizacije imaju važnu ulogu u očuvanju divljeg svjeta i zato treba da razumete da ovakvi projekti mogu olakšati opstanak pojedinih vrsta u kriznim  vremenima". Dakle, po njima je glavna svrha njihovog držanja, stvaranje uvjeta za reprodukciju i nastavak vrste.

Ovaj fantastični podvodni svijet ima  najveći "vidikovac" na podmorski svijet.  Širok 36 metara i 8.3 metara visok stakleni zid posjetiteljima omogućuje da ostanu na suhom, a istovremeno urone u bajkoviti svijet morske bioraznolikosti.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svako ko poštuje sebe morao bi se truditi da govori samo ono što misli. Ta sloboda i to dostojanstvo nemaju cene. Nemojte se ugledati na one koji govore ono što se u datom trenutku najvise plaća. Časnije je živeti u svojim nego u tuđim zabludama.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |