Plavi i zeleni med u Francuskoj

Košnice pčela smeštene pored fabrike u blizini grada Ribeauvillé u Francuskoj prepune su meda plave i zelene boje. Neobična pojava dogodila se kad su ovi insekti  ispašu na lokalnim cvetnim poljima zamenili proždiranjem obojenog šećera na deponiji fabrike koja se bavi preradom biorazgradivog otpada. Na liniji za preradu našao se otpad kompanije Mars, proizvođača M&M bombona sa karakterističnim šarenim šećernim prelivom na čokoladnim slatkišima. Pčele su otkrile ovu deponiju, i počele neumorno da usisavaju šareni šećer koji se tamo nalazio.

Po povratku u košnice pčele su deponovale svoj dragoceni tovar u saće, gde je nakon procesa isparavanja ostao gust med neuobičajene boje. Pčelari su ogorčeni, jer ovaj proizvod ne mogu da plasiraju na tržište. Oni ističu da ova mešavina ima ukus pravog meda, ali da za njegovu zdravstvenu ispravnost niko ne može da garantuje.

Predstavnici kompanije Agrivalor koja upravlja postrojenjem za preradu biomase izjavili su da nisu mogli da predvide ovaj incident, i da će ubuduće slatki otpad držati pokriven i zaštićen. Za sada nema podataka o tome kako su pčele preživele ovaj udar na njihov metabolizam i da li su uspele da se oporave od nesvakidašnje berbe polena. Prema navodima francuskog Le Monda, događaj je ozbiljno pogodio regiju Alsace, u kojoj oko 2500 pčelara proizvede 1000 tona meda godišnje, što Francusku stavlja u sam vrh kad je reč o svetskoj proizvodnji meda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Poželeo sam poljubiti sablju jer je bljesnula kao što bljesnu tvoji zubi kad se osmehneš.

Ibn Qajjim El Dzewzije

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |