Opisthoteuthis Adorabilis, neodoljivi novootkriveni oktopod

Autor Tema danaSvetPriroda i životinjski svet

U hladnim vodama Pacifika, na dubini između 200 i 600 metara, pronađena je nova vrsta malih morskih stanovnika u koje su se okeanolozi istog časa zaljubili. U šali kažu da im liče na duhove iz Pac-Man video igrice i žele da ih i zvanično nazvu Opisthoteuthis Adorabilis - ljupki oktopod.

„Kako biste drugačije nazvali malenog oktopoda sa ogromnim očima i mekom ružičastom kožom koji je sladak kao dugme!?” - pita se Stefani Buš sa Istraživačkog instituta Monterey Bay Aquarium.

Osim što vidimo da su simpatični, mi danas ne znamo skoro ništa o ovim malenim stvorenjima. Viđeno je samo dvanaest jedinki, i sve su ženke. Istraživači su pokušali da inkubiraju koloniju njihovih jaja u laboratoriji, ali je primećeno da se razvijaju veoma sporo, najverovatnije zbog prirode njihovog staništa koje je ekstremno hladno. Temperatura vode u kojoj žive je retko iznad 5°C.

Nove vrste životinja se otkrivaju relativno često, ali nauka ne žuri da ih opiše i da im ime. To nije slučaj sa ovim oktopodom, gde je već predložen neobičan naziv, iako se o njima vrlo malo zna. U javnosti se danas često čuje mišljenje da je predloženo ime neprikladno i neozbiljno za naučnu nomenklaturu, ali ukoliko se predlog usvoji, ovaj oktopod neće biti jedini ponosni vlasnik epiteta „ljupki” u svom zvaničnom imenu. Pre njega, „prezime” Adorabilis (ljubak, divan) poneo je  Lophornis Adorabilis, kolibri sa belom krestom, koji je stigao da stekne i nadimak - „koketni kolibri”.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 27.06.2015.
Zaista impresivno! Gledajući ovaj video-zapis, pitam se koliko još neotkrivenih vrsta živih bića (životinja, insekata i biljaka) postoji na našoj maloj Planeti? Samo uz pomoć udruženih snaga svih naučnika sveta, uz edukaciju svih ljudi, moramo i možemo da očuvamo svu lepotu i bogatstvo koje nam je Majka Priroda nesebično poklonila!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svuda u svetu, a naročito valjda u ovim balkanskim zemljama, možete na dva načina da se odbranite i održite u struji života i da ljude prisilite da vas poštuju i - poštede. Prvi je da steknete toliko novca i sigurnih dobara da vam niko ne sme i ne može ništa. Drugi je da pokažete takvu ravnodušnost prema novcu, vlasti i svakom društvenom sjaju i uspehu da vam opet - ne može niko ništa.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |