Umetnost na dnu okeana

Autor SvetNaš izborUmetnost

U morskim dubinama carstva korala i kamena, 2006. zaslugom britanskog skulptora Džejsona de Kairesa Tejlora, u zalivu Moliner u blizini zapadne obale Grenade, otvoren je muzej na dnu okeana koga je magazin National Geographic proglasio jednim od 25 najvećih svetskih čuda.

Ovaj umetnik meksičkog porekla je izvajao i na dno okeana postavio više od 500 skulptura koje uglavnom predstvljaju ljude u prirodnoj veličini, a koje je vajao od posebne vrste cementa koji se koristi za pravljenje veštačkih grebena, za koji se uspostavilo da je idealan material za jedan ovakav projekat.  

Ideja ove izložbe je u potpunosti ostvarena. Kako su se na eksponatima postavljenim na dno okeana tokom vremena neometano nastanili razni korali i alge, ona danas svedoči o prolaznosti vremena i o metarmofozi umetničkih dela koja mogu da se transformišu i usklade sa prirodom na način kojim će postati njihov sastavni deo preuzevši ulogu veštačkog grebena. 

Muzej je podeljen je u dve galerije koje predstavljaju pravi izazov za ronioce: Salon Manchones na dubini od 4 metara i Salon Nizuc na dubini od 8 metara.  

Nastao sa ciljem da na jedinstven način spoji umetnost i ekologiju promovivšući oporavak koralnih grebena, Koral Marina Park danas predravlja muzej koji posećuje oko 750.000 turista godišnje, što ga čini jednim od najposećenijh atrakcija u svetu.  

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svuda u svetu, a naročito valjda u ovim balkanskim zemljama, možete na dva načina da se odbranite i održite u struji života i da ljude prisilite da vas poštuju i - poštede. Prvi je da steknete toliko novca i sigurnih dobara da vam niko ne sme i ne može ništa. Drugi je da pokažete takvu ravnodušnost prema novcu, vlasti i svakom društvenom sjaju i uspehu da vam opet - ne može niko ništa.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |