Elysium - fotelja koja neutrališe gravitaciju

Autor Nauka i tehnologijaMedicina i zdravlje

U grčkoj mitologiji, elysium je mesto ili stanje potpunog zadovoljstva u koje su bogovi stavljali povlašćene heroje. U svetu dizajna modernog nameštaja, danas je sinonim za najudobniju ikada napravljenu fotelju.

Ideja se rodila 2002. godine, kada se dr Dejvid Viket zainteresovao za izradu nameštaja koji će biti u potpunom skladu sa ljudskim telom. Uz doktorske studije bioinženjeringa posvetio se praktičnoj izradi fotelje koja ujedinjuje umetnost i nauku. Došao je do algoritma koji određuje odnos gravitacije i sile koju stvara položaj tela. Njegova jednačina, nastala nakon deset godina istraživanja, postala je osnov Elysium tehnologije ili post-optimalne ergonomije.

Za jedinstveni osećaj udobnosti odgovorni su pažljivo ređani slojevi ergonomskih struktura. Centar dizajna je skelet od vlakana ugljenika koji se savršeno uklapa sa oblikom ljudskog tela. Tradicionalne tapetarske žice su uronjene u vlakna ugljenika na tačno definisanim lokacijama gde je telu najpotrebnija potpora. Preko njih se slažu slojevi otpornih i visoko-elastičnih pena koje optimizuju jačinu pritiska. Vidljivi deo je presvučen najkvalitetnijom skandinavskom kožom.

Patentirana tehnologija trenja u Elysium fotelji se ponaša kao virtuelna kamera koja prevodi racionalne pokrete korisnika u linearno-horizontalnu putanju kretanja, konstantno se fokusirajući na centar gravitacije tela. Ovo omogućava da je telo uvek u stanju ravnoteže, što daje osećaj bestežinskog stanja. Po tvrdnjama dr Viketa postoji poseban položaj sedenja, negde između ležećeg i sedećeg, kada je težina savršeno raspoređena, a telo prolazi kroz nultu gravitaciju što predstavlja jedan vid „terapije plutanja” koja blagotvorno utiče na sve delove tela, a naročito za tokom klasičnog sedenja najviše opterećene, kičmu i karlicu.

Samo jednim pokretom ruke u vazduhu položaj fotelje se menja, a oblik površine prilagođava novom položaju korisnika. Još je zanimljivije da fotelja nema motor, kablove i žičane mehanizme, već se ceo sistem zasniva na „inteligentnom matematičkom dizajnu”, tačnije delikatnom sistemu ležajeva.

Fotelje se izrađuju ručno, u Kembridžu, i iako definitivno nisu najskuplje na svetu cena im je vrtoglavo visoka. Za zadovoljstvo sedenja u nultoj gravitaciji danas treba izdvojiti 26,000 $.

izvor: David Hugh

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Život je neshvatljivo čudo, jer se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto.

Ivo Andrić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |