Voronoi jahta, remek-delo dizajna

Autor SvetPutovanjaNauka i tehnologija

Luksuzna Voronoi jahta neće biti još jedna nezgrapna ploveća gromada u moru sličnih. Ova 125m duga lepotica dizajnirana je tako da je svojim izgledom uspela da zaintrigira i najprefinjenije poznavaoce umetnosti dizajna.

Južnokorejski zaljubljenik u brodve, Kim Hyun-Seok, bio je inspirisan algoritamskim Voronoi dijagramima koji izgledaju kao nasumične geometrijske pukotine u prostoru. Voronoi dijagrame je, kao način podele prostora na regione, osmislio ruski matematčar Georgi Voronoi u XIX veku.

„Voronoi mustra je poseban način uklanjanja neželjenih blokova iz prostora, što vam dozvoljava da kreiate moćnu strukturu uz minimalan utrošak materijala.“ - rekao je Kim Hyun-Seok.

Dodao je da je delimično inspiraciju našao i u krilima svitaca, ali i u mnogim drugim dizajnima koje je stvorila priroda. Pored nameštaja i infrastrukture na kojoj joj mogu pozavideti najbolji svetski hoteli, super-jahta Voronoi ima bazen za plivanje, ogroman deo za odmor uz bazen, nekoliko djakuzi kada, botaničke bašte i malo golf igralište.

Kim Hyun-Seok je već nagrađivan za dizajn svojih plovila, a 2011 je gobio prestižnu nagradu Millenium Yacht Design za svoj Tofi trimaran, brod oblika svemirskog broda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Postalo mi je jasno kako čovjek umire, i vidio sam da nije teško. Ni lako. Nije ništa. Samo se sve manje živi, sve manje se jest, sve manje se misli, i osjeća, i zna, bogato životno kolanje presušuje, i ostaje tanki končić nesigurne svijesti, sve siromašniji, sve beznačajniji. I onda se ne desi ništa, ne bude ništa, bude ništa. I ništa, svejedno.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |