Pinatex, zamena za kožu napravljena od lišća ananasa

Na pomen veštačke kože namršti se svaki ljubitelj mode, a na eksploataciju životinja zarad prirodne kože svaki zaljubljenik u prirodu. Čini se da je upravo pronađen izum koji će ih definitivno pomiriti - veštačka koža od biljnih vlakana.

Španska dizajnerka Carmen Hijosa je nakon posete Filipinima osmislila poseban materijal koji može da zameni kožu u izradi odeće, obuće, modnih aksesoara i nameštaja. Inspiraciju je našla u tradicionalnoj odeći Filipinki, košuljama istkanim od lišća ananasa, poznatim kao barong tarong.

Analizom materijala je ustanovila da se lišće ananasa može obraditi na mnogo načina. Nakon pet godina istraživanja i testiranja, nastao je Piñatex, materijal biljnog porekla koji ima sve željene karakteristike kože.

Pored očigledne prednosti, odsustva potrebe da se zarad mode žrtvuje veliki broj životinja, Piñatex će omogućiti da se u siromašnim regionima, koji obiluju ananasom, otvore nova radna mesta i angažuje veliki broj ljudi koji su danas na rubu egzistencije. Ceo proces proizvodnje se odvija na plantažama ananasa, a biomasa koja nastaje kao nusprodukt proizvodnje kože može biti dalje korišćena kao kvalitetno i jeftino prirodno đubrivo.

Sve što se napravi od „ananas-kože” je biorazgradivo i estetski superiorno u odnosu na predmete napravljene od PVC materijala koji su danas u masovnoj upotrebi. Tvorci nove industrije lansiraju svoj proizvod pod duhovitim sloganom: „nijedan ananas nije povređen tokom proizvodnje Piñatex-a”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Biljana, 02.07.2016.
Dok čitam ovo po glavi mi se vrti stara, dobra, nepravedno proterana konoplja. Verujem da bi određenim tehnološkim procesom i ona bila iskoristiva.
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Potrebni su ti i prijatelji i neprijatelji da bi te ranili: jedan da te kleveće drugi da ti to javi.

Kishon

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |