Knjiga koja prečišćava vodu

Čista voda za piće je u nerazvijenijenim delovima sveta postala pitanje opstanka. Mnogi predviđaju da će većina budućih svetskih sukoba biti u cilju osvajanja ovog najvažnijeg prirodnog resursa.

Naučnici univerziteta Carnegie Mellon su u saradnji sa humanitarnom organizacijom Water is Life (Voda je život) započeli zanimljiv projekat. Svesni da samo 20% svetkog stanovništva ima pristup čistoj pijaćoj vodi, jedan od ciljeva je bio da ukažu na važnost ovog problema, a mnogo važniji da pomognu ljudima kojima je zbog nedostatka pijaće vode ugrožen život.

Knjiga koja predstavlja zbirku informacija o očuvanju izvora vode je ujedno i filter koji omogućava prečišćavanja vode u periodu od čak 4 godine. Deluje nestvarno, ali sve postaje jasnije kad vidte kako knjiga „radi“ u svega 3 koraka.

Stranice su sastavljene od moćnih filtera koji zadržavaju prljavštinu i ujedno vrše bakteriološko prečišćavanje vode. Jedna stranica traje mesec dana.

Stranica knjige se postavlja na dno filter posude koja je posebno osmišljena da po dimenzijama i nameni odgovara ovoj svrsi.

Preko flter stranice se potom stavlja rupičasta presa koja ga drži čvrsto i sprečava kontaminaciju vode u donjoj posudi. Preko prese se sipa voda iz zagađenih reka, bara, potoka ili bilo kog izvora vode koji je u tom trenutku dostupan. Rezultati istraživanja su pokazali da bakteriološka ispravnost ove vode iznosi zapanjujućih 99,99%, što je čini savršeno bezbednom za piće.

 

Tvorci knjige-filtera nastavljaju da rade na usavršavanju svog izuma. Iako su sam vrh biotehnologije, cena proizvodnje ovih knjiga je veoma niska. To predstavlja dodatnu pogodnost za ljude koji žive u siromaštvu i njihove države koje danas nemaju mogućnost da im pomognu na efikasniji način.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Misaon i razuman čovek ne uči samo od pametnijih od sebe, nego i od samih luda ima se čemu naučiti, jer gleda šta oni čine i kako se zlopate, pa sve to uzima sebi za pouku i čuva se, a budala neće ništa od pametnog da primi, jer pored ostalih ludosti najveća mu je da se sam sebi najpametniji čini, i za sramotu drži od drugoga nešto naučiti.

Dositej Obradović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |