Luster OBLAK, vaš lični Zevs na plafonu

Svima nam je poznata rasveta koja radi na principu senzora ili na daljinsko upravljanje. Sada vam predstavljamo potpuno novi sistem osvetljenja i zvuka, neobičnog dizajna i performansi, koji specijalnim efektima imitira oluju.

Luster Oblak (The Cloud) je nastao na univerzitetskom kursu Produkti dizajna, a delo je Ričarda Klarksona. Iako ga je moguće kontrolisati daljinski, luster može da radi i u autopilot modu i na svaki ulazak u prostoriju ili pokret reaguje tako što okruženje pretvara u šumu Amazona tokom oluje. Ritmičke munje iz oblaka praćene su zvukom kiše, groma i vetra.

Vazdušasta struktura lustera postignuta je upotrebom hipoalergijskih vlakana umetnutih u sunđerasti okvir. Daljinski upravljač omogućava da se promeni brzina i intenzitet boje i svetla. Nažalost, ova mala ektravagancija dolazi sa visokom cenom od 3360 $, ali je dostupna i u znatno svedenijoj verziji. Luster nalik oblaku, koji je obična svetiljka, košta 956 $.

Podstaknut uspehom inicijalnog dizajna 2014. godine, Klarkson je odlučio da ode korak dalje sa svojim Stvaranje vremena (Making Weather) izumima.

Nedavno je predstavljen prototip lebdećeg zvučnika prepoznatljivog dizajna nalik oblaku. U njega su integrisani kvalitetni Bluetooth zvučnici, ali oblak ne bi bio oblak da stoji na polici. U saradnji sa holandskim dizajnerima okupljenim oko projekta Crealev, Klarkson je uspeo da u oblak smesti snažne magnete koji se odbijaju od, takođe opremljene magnetima, jednostavne kružne podloge. Ovim je omogućeno da oblak lebdi, ali to još uvek nije sve! Strateški postavljena LED rasveta u zvučniku omogućava i da „pleše” u ritmu muzike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Nije teško biti dobar, teško je biti pravedan

Victor Hugo

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |