Stabla koja izrastaju u gotov nameštaj

Novac možda ne možete da uberete sa drveta, ali izgleda da nameštaj možete! Mlada britanska kompanija je započela proizvodnju nameštaja koji ne prolazi kroz proces sečenja, testerenja, lepljenja i sastavljanja delova. Od momenta sadnje, stablo dobija svoju namenu - oblikovaće ga u stolicu ili sto, a u budućnosti u bilo šta što zamislite.

Dizajner Gavin Munro osnovao je kompaniju Odraslo (Full Grown) sa idejom da navede javnost da preispita svoju povezanost sa drvetom, i da se umesto bezličnog nameštaja iz masovne proizvodnje okrene unikatnim komadima nastalim korišćenjem sposobnosti stabla da se oblikuje po želji krajnjeg korisnika.

„Kada razmišljate iz ugla proizvođača nameštaja i ugla dizajnera, ovaj koncept zaista ima smisla. Zašto biste uzgajali drveće, obarali ga, prerađivali i komplikovali? Zašto ne bismo jednostavno uzgajali oblike koji su potpuno upotrebljivi? Na isti način možete napraviti na hiljade pojedinačnih komada nameštaja, a opet će svaki biti jedinstven.”

Ideju je prvi put dobio dok je radio kao baštovan u Kaliforniji i bavio se izradom posebnog, driftvud nameštaja, koji se pravi od starog drveta ispranog suncem, vodom i vetrom. Prisetio se kako se malo stablo bonsaija koji je uzgajala njegova majka samo formiralo tako da liči na kraljevski tron. Pitao se gde su limiti u oblikovanju živog drveta, i može li se preskočiti skupa standardna tehnika obrade stabala u proizvodnji nameštaja, koja zahteva dugotrajan proces rada, ali i neminovno degradiranje kvaliteta materijala i prirodne lepote drveta.

Nakon nekoliko pokušaja, u procesu koji naziva botanička manufaktura, došao je do idealnog prototipa stolice uz upotrebu četiri mlada stabla. Sada je vlasnik male „šume nameštaja” u blizini engleskog grada Derbija koja se prostire na nešto više od jednog hektara. Trenutno uzgaja oko 400 stabala. Za oblikovanje mladih stabala vrbe, hrasta, jasena i javora koristi posebno konstruisane plastične okvire koji ih za sada oblikuju u stolice, stolove, ramove i lampe. Proces oblikovanja zahteva stalnu negu i redovno orezivanje, a kada se jednom postigne željeni oblik, stablo se ostavlja da ojača i dostigne zrelost pogodnu za „berbu”.

Kada je komad nameštaja spreman, seče se i minimalno šmirgla da bi se skinula kora i istakla tekstura drveta. Munro opisuje ovaj proces proizvodnje kao organsku 3D štampu, koja kao materijal koristi vazduh, zemljište i sunčevu svetlost.

„U osnovi, to je neverovatno jednostavna umetnost. Počinjete sa formiranjem mladih grana koje rastu preko kalupa. U određenoj fazi kalemite delove da bi objekat srastao u jedan čvrst komad. Ceo proces zahteva najmanje četiri godine, ali dobijate potpuno funkcionalan, organski i ekološki nameštaj čiji je vek trajanja daleko duži od bilo kog na tržištu. Ne postoje spojevi koji se vremenom mogu olabaviti i raspasti. Ovakav nameštaj će trajati vekovima.”

Kada je u pitanju botanička manufaktura, kvalitet svakako nije sporan, ali jesu logistika i isplativost. Za sada je očekivana proizvodnja na nivou od 50 komada godišnje, a cena jedne stolice će 2017. godine, kada se nađe u prodaji, biti oko 3400€. Lampe i ramovi za slike i ogledala su već u prodaji, a Munro uskoro izlazi na tržište sa novim zanimljivim proizvodom - drvenim okvirom za naočare iz jednog komada.

 

Izvor: The Guardian, Full Grown

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vodite računa: ovaj život ne traje milion godina, već izvestan, ograničen broj petaka. Svaki je petak jedan mali imetak. Ovim petkom možete zakrpiti neku manju rupu u svom životu.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |