Život sa Stepanom - neki sasvim drugačiji mečkari

06 Jun 2016
Autor Mirjana
1116 pregleda

Mnogi od nas pamte zvuke improvizovanih bubnjeva i napaćenih mrkih medveda vezanih lancima koji su po ulicama izvodili svoj tužni performans, podstaknuti štapom vlasnika koji ih je izrabljivao do smrti. Tradicionalna narodna zabava, koja je izrodila i izraz „okupljati se kao da igra mečka”, danas je uglavnom iskorenjena i to zahvaljujući Bernskoj konvenciji iz 2007. godine, ili zvanično Zakonu o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa. U Evropi mečka više ne igra.

Život sa Stepanom - neki sasvim drugačiji mečkari

Priča o Svetlani i Juriju Pantelinko, dreserima životinja iz Rusije, zainteresovala je ceo svet. Oni svoj dom već 23 godine dele sa usvojenim članom porodice, mrkim medvedom Stepanom. Stigao je slučajno, kada je imao svega tri meseca. Doneli su ga lovci nakon što mu je stradala majka i ostavili ga kod Svetlane i Jurija, bez mnogo nade da će izgladnelo i iscrpljeno mladunče preživeti. Kada su uspeli da ga oporave, nije bilo načina da se bezbedno vrati u prirodu jer je već bio previše pitom i nenaviknut na divljinu.

Svu svoju ljubav i znanje o životinjama bračni par Pantelinko je usmerio prema Stepanu. Kako je pripitomljen u najmlađem uzrastu, razvio je blagu narav i u društvu ljudi se ponaša slobodno i pitomo. Nikada, čak ni u igri, nije povredio ljude. Omiljena zabava mu je da uveče sedne na sofu pored Svetlane i Jurija, i uživa u TV programu. Prava je napast samo u smislu što mu igre, maženja i grljenja nikad nije dosta.

Jedino na šta se vlasnici žale je njegov dobar apetit. Dnevno pojede oko 25 kilograma ribe, uz mnogo jaja i povrća. Od poslastica preferira kondenzovano mleko. „Jednu kuću nam je pojeo!” - u šali konstatuje Svetlana. Poznajući prirodu divljih životinja, Svetlana i Jurij strogo paze na njegovu ishranu i ne dozvoljavaju da dođe u kontakt sa sirovim mesom, što bi moglo da aktivira njegov predatorski instinkt. Iako najveći deo dana provodi prateći ih u njihovim aktivnostima, Stepan ima svoju sobu, klimatizovanu i ispunjenu zabavnim sadržajima. Mnogo pažnje poklanjaju njegovoj higijeni, svakodnevnom češljanju i održavanju krzna.

Iako su profesionalni dreseri, njihovo zanimanje ne čini njihovu zajednicu ništa manje impresivnom, već samo dokazuje da ovakav ljubimac ipak nije za klasične porodice. Njihova znanja, komfor i ljubav koju su mu pružili, svakako su doprineli da Stepan izraste u ovako nežnog džina. Iako zna mnogo zabavnih trikova Stepan nije, niti će ikad postati cirkuska atrakcija. Omiljeni je model najboljih ruskih fotografa i često pozira na profesionalnim setovima sa modelima. Lepotice koje su „radile” sa Stepanom tvrde da je „neverovatno inteligentan, plemenit i drag”. Često učestvuje u snimanju reklama sa decom prema kojoj pokazuje izraženu naklonost i nežnost. Pojavio se i u nekoliko filmova, Kraju Alekseja Učićelja i Caru Pavela Lungina.

Ipak, Jurij kaže da ne vidi Stepana kao buduću filmsku zvezdu, jer reditelji traže da ispolji svoju zversku prirodu koju on jednostavno nema. Stepan je navikao na život u harmoniji i ljubavi, i njegovi „trikovi” su uvek bili deo igre, a ne prinude. Svetlana i Jurij su odlučni u nameri da tako i ostane - vole da kažu da Stepan nije dresiran i pripitomljen, već udomljen.

izvor: 4tololo, Аргументы и Факты

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru