Zakonom protiv anoreksije

30 Mar 2013
Autor Tea
441 pregleda

Tendencija da se prihvati standard lepote modnih trendova po kojima mršavost ima glavnu ulogu, sve češće prouzrokuje užasne posledice na ishranu kod tinejdžera. U želji da prate estetske standarde svojih filmskih ili modnih idola koji nagrađuju mršavost, devojke počinju sa rigoroznim dijetama.

Zakonom protiv anoreksije

Anoreksija je ozbiljan poremećaj u ishrani, u čijem središtu se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Mada je u središtu ovog poremećaja hrana, uzrok anoreksije je uvek emocionalne prirode tako da je ona zapravo bolest uma.

Relativno prirodna želja za mršavljenjem sve češće prerasta u težak oblik gubitka apetita i psihičkog straha od ponovnog debljanja. Kada taj strah ne popušta ni onda kada mršavost dostigne razmere da je ugrožen život a osoba sebe i dalje doživljava kao debelu, reč je poodmakloj bolesti anoreksije.

Danas je ova bolest veoma uzela maha a javlja se pretežno kod osoba ženske populacije. Statistika pokazuje da je u razvijenim zemljama jedna od sto devojčica anoreksična, nasuprot dečacima, gde od dve hiljade mladih momaka ova bolest pogađa tek jednog.

Anoreksija se najčešće javlja u pubertetu, kada usled uzburkanih hormona i vidnih promena na telu adolescenti dobijaju želju da smršaju. Najčešće počinju dijetama i pilulama za mršavljenje, a onda ih gubitak kilograma sa jedne strane i strah „od ponovnog gojenja“ sa druge strane, često dovede do psihičkog poremećaja nagona za ishranom koji je u početnoj fazi gotovo nemoguće dijagnosticirati. Veoma brzo, i najčešće neprimetno, obolele osobe prelaze u drugu fazu. Shvativši da je strogim režimom lako izgubiti kilograme, one počinju da se izgladnjuju sve više kako bi svoj izgled „dovele do savršenstva“. Ne shvatajući da ih je bolest ozbiljno uzela pod svoje polako postaju depresivne i usamljene zato što ih u životu održava samo ta silna želja izgube još neki kilogram verujući da će tek onda postati privlačne. Sledeća faza je veoma oslabljen imuni sistem, opadanje kose, koža koja se peruta, česte glavobolje i telesna težina koja se već može podvesti pod „kost i koža“. Kako imaju iskrivljenu sliku sebe u ogledalu pa i dalje sebe doživljavaju kao debele, nastavljaju da se hrane željom za savšenstvom ne shvatajući da su daleko od tog "savršenstva". To što im stomak krči 24 sata bez prestanka, prihvataju sa ponosom, pripisujući to svom jakom duhu i izdržljivosti.

Krajnja posledica ove bolesti je smrt.

Sa prvim danom ove kalendarske godine u Izraelu je stupio na snagu “Zakon protiv mršavosti” kojim se zabranjuje pojavljivanje premršavih modela na reklamama i u modnoj industriji. Zakon ima za cilj da promeni sliku po kojoj je nerealna mršavost uobičajen standard lepote, te da primora modne i medijske kuće da svoje premršave i blede manekenke zamene za one koji izgledaju vedro i zdravo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru