Volt Dizni - sve je počelo od jednog miša

18 Nov 2017
Autor Tea
2388 pregleda

Kada je 18. novembra 1928. zaživeo na platnu u jednom od prvih zvučnih filmova „Parobrod Vili“, Miki Maus (Mickey Mouse) je odmah osvojio publiku, a potom je kao mezimac Volta Diznija ovaj miš u belim rukavicama, crvenom šortsu i ogromnim žutim cipelama pedeset godina kasnije na svoj rođendan (1978) zvanično postao prvi crtani junak koji je dospeo na pijedestal najvećih zvezda sedme umetnosti dobivši svoje mesto na holivudskoj Stazi slavnih.

Volt Dizni - sve je počelo od jednog miša

Kreirajući crtane likove Volt Dizni se često prisećao miša sa kojim se u dečačkim danima igrao, a kada je mnogo godina kasnije, u Kanzas Sitiju njegov cimer u studiju gde su nastajali prvi animirani filmovi postao pravi miš, poželeo je da svoju simpatiju prema ovoj majušnoj životinji podeli sa celim svetom.

Radeći u Univerzal studiju u kojem je nastao i njegov prvi crtani junak - zec Osvald, Dizni je naišao na nerazumevanje kada je svojim poslodavcima izložio novu ideju. Producent ne samo da je nije prihvatio, već je insistirao da svoj rad fokusira isključivo na postojećem junaku podsetivši ga da je Osvald vlasništvo studija, kao i da su svi crtači koji na njemu rade na njegovom platnom spisku.

Kao rezultat ovog umetničkog neslaganja nastao je Diznijev studio u koji su, verujuči u ideju o jednom mišu, prešla tri najkreativnija crtača iz Univerzala: Ab Ajverks, Les Klark i Vilferd Džekson. Iako je ovaj studio uskoro prerastao u neprikosnovenu imperiju koja stvara crtane filmove, nije za čuđenje što je Miki Maus postao, a kasnije i pored brojnih novih sjajnih crtanih likova i ostao njihova zvanična maskota.

Ne samo iz inita Univerzal studiju već i vere u dečačke snove, po Diznijevoj ideji je od jednog kruga za glavu, drugog za telo i još dva za uši, prvog miša nazvanog Mortimer nacrtao Ub Ajverks 1928, a onda je na predlog Diznijeve supruge Lilijan, koja je smatrala da je to ime neadekvatno za malog junaka, najpoznatiji miš na svetu dobio ime Miki.

Iako je u početku bio zamišljen kao mali zloćko, veoma brzo se pretvorio u šarmantno nestašnog miša sa četiri prsta koji je postao pravi pustolov i uz mnoštvo zabavnih dogodovština i mudrolija, zajedno sa svojom devojkom Mini (Minnie Mouse) debitovao u jednom od prvih zvučnih filmova „Parobrod Vili“.

Crno beli crtež zasnovan na krugovima omogućio je animaciju u kojoj se Miki kretao brže i daleko prirodnije od ostalih do tada poznatih animiranih likova, a glas koji je samo upotponjavao njegovo raspoloženje u vidu srećnog zviždanja i smejanja, ili nemuštog negodovanja i gunđanja, dao mu je sam Dizni.

Podpomognut muzikom koja u savršenom skladu prati kretanje animiranih junaka, ovaj film je na svom premijernom izvođenju doživeo ovacije.

Možda to tako ne vidite kad se dogodi, ali udarac u zube je možda najbolja stvar koja vam se u životu može desiti. Samo se nadam da nikada nećemo izgubiti iz vida da je sve počelo od jednog miša…

Već sledeće godine Miki je i progovorio u filmu „The Karnival Kid“, a glas nastavio da mu daje sam Dizni sve do 1946. kada zbog vođenja ogromne produkcijske kuće više nije imao vremena da se bavi zabavnim delom posla. Kao glavni glumac u 130 uglavnom kratkometražnih filmova, od kojih je „Daj šapu” iz 1942. osvojio nagradu Oskar u ovoj kategoriji, Miki Maus je postao prvi crtani lik čija je zvezda zablistala na holivudskoj Stazi slavnih.

Sredinom prošlog veka Miki Maus se decenijama borio sa svojim velikim rivalom Duškom Dugouškom, a onda je 1988. zabeležen istorijski trenutak u filmskoj animiranoj umetnosti. Miki i Duško su kao pravi filmski glumci zaigrali u filmu Roberta Zemekisa „Ko je smestio Zeki Rodžeru”, a produkcijske kuće „Dizni” i „Vorner braders” potpisali ugovor po kome se garantuje da će u njemu ove filmske zvezde imati u sekund istu minutažu.

Istorija je takođe zabeležila da je tokom ratnih godina Nemačka 1930, a Italija 1942. iz neobjašnjivih razloga zabranila emitovanje Miki Mausa, ali je nakon pada fašizma ova zabrana ukinuta.

Kakav su saživot vodili autor i njegov crtani junak najbolje govori deo iz filma „Dizni i Miki”, u kojem se Miki Maus zahvaljuje svom tvorcu rečima:

Želim da ti čestitam, ser! Ja čestitam tebi, Miki, odgovorio je Dizni.

Iako je za života Volt Dizni dobio 26 Oskara, u više navrata je priznao da najveća zasluga za celokupan njegov rad pripada jednom mišu nastalom u crno - beloj tehnici koji je potom dobio crvene pantalone sa dva bela dugmeta, žute cipele, dve bele rukavice i najšarmantniji osmeh koji je svet video i uz čiju vragolastu pomoć i nadahnuće je uspeo da osvoji čitav svet.

Dragi Miki, srećan ti rođendan!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru