Tom i Džeri danas slave rođendan

10 Feb 2016
3778 pregleda

Iako će zauvek ostati mladi, čuveni mačak i miš su dobro zagazili u osmu deceniju. Neskladni i ratoborni animirani duo Tom & Džeri igra svoju igru mačke i miša od 10. februara 1940. godine.

Tom i Džeri danas slave rođendan

Kombinacija dobre animacije, komičnog nasilja i neobičnog odnosa glavnih junaka, koji više liči na rivalitet među braćom nego na pravo neprijateljstvo, učinili su da ih zavole deca svih uzrasta.

Mada su „glavni sastojci” ostali isti, a likovi Toma i Džerija široko prepoznatljivi, njihove živote su obeležile brojne promene. Ozbiljne godine koje su doživeli nose i ozbiljne životne priče, pa čak i kad je reč o mački i mišu. Predstavljamo vam najznačajnije detalje iz njihove burne biografije.

Hana - Barbera (1940-1958)

Originalnu seriju od 114 epizoda stvorili su Viljem Hana i Džozef Barbera nakon ogromnog uspeha crtaća Maca dobija nogu (Puss Gets the Boot). Zanimljivo je da se mačak tada zvao Džasper, a miš Džinks. Postali su Tom i Džeri kada je tim Hana-Barbera ponudio zaposlenima u studiju nagradu od 50$ za najbolji predlog novog imena. Pobedio je animator Džon Kar, a ime je poteklo iz uobičajenog naziva za mlade izgrednike u Londonu tokom XIX veka. Izgled miša Džerija se nije mnogo promenio, ali je Tom do danas pretrpeo znatne promene. U početku je imao oblije lice i dužu dlaku nego danas.

Rane godine koje su proveli sa Hanom i Barberom bile su njihove zlatne godine. U tom periodu dobili su čak sedam Oskara. Ovo je prva ikada snimljena epizoda:

Džin Dajč (1961-1962)

Naredne dve godine Tom i Džeri provode iza gvozdene zavese. Džin Dajč je sa svojim čehoslovačkim timom napravio 13 epizoda. Mnogim saradnicima su na špici imena izmenjena u njihove zapadnjačke verzije da bi se izbeglo svako povezivanje ovih junaka sa komunizmom. Budžet je bio skroman (3000 $ za petominutni crtani, umesto 45000-65000$ sa koliko je raspolagao prethodni tim MGM-a), ali su i ove epizode imale odličan komercijalni uspeh. Kritike su bile manje pozitivne, izostala je nominacija za Oskara, a komentari vezani za kvalitet animacije i zvuka su bili ponižavajući.

Uveden je novi lik, Tomov vlasnik Klint Kobler, koji se prema mačku ponašao tako surovo da prosto nije ostavljao prostora za Džerijeva nepočinstva.

Čak Džons (1963-1967)

Talentovani veteran animacije, koji je stajao iza Looney Tunes likova iz crtaća Duško Dugouško, Patak Dača i Ptica trkačica i kojot, oživeo je avanture Toma i Džerija u još 34 epizode. Pod njegovim uticajem Tom je dobio izražajnije crte lica i jake obrve nalik kojotovim, a Džeri nešto zaobljeniji lik, pa su mnogi tvrdili da je počeo da liči na Gicu Prasića. Prepoznatljiva muzika koja je dugo pratila špicu Toma i Džerija nastala je u Džonsonovo vreme, kao i klasična naslovna scena gde razjareni Tom menja čuvenog MGM-ovog lava.

Dobri Džons udomljava Toma u nešto prijatnije okruženje, prvo kod Mame sa dve cipele koja radi kao sluškinja u kući u kojoj žive, a potom kod debele Irkinje. Ni kod njih nije naišao na preteranu zaštitu od Džerijevog terora, ali sve je bilo bolje nego kod surovog Koblera.

Hana-Barbera i Tom i Džeri šou (1975-1977)

Iako se vraćaju kući, u svoj prvobitni tim, mačak Tom i miš Džeri u ovom periodu doživljavaju najveću promenu, i u karakteru i u formi prikazivanja. Emitovani su kao deo 48-minutnih epizoda zajedno sa ostalim crtanim junacima, sa jasnom namerom da im podignu popularnost i što je najgore - večiti rivali su silom prilika postali prijatelji! Rediteljski tim Hana-Barbera je sada bio ograničen strogim zakonima koji su zabranjivali nasilje u dečijim programima. Sa promenom karaktera, Džeri je doživeo i blagu promenu stila odevanja, dobio je crvenu leptir mašnu.

Istu praksu nastavlja i produkcijska kuća Filmation Associates, koja je naše junake eksploatisala od 1980 do 1982. godine. U TV seriji The Tom and Jerry Comedy Show, sa njima su se između ostalih družili medved Barni i Tomov nekadašnji zakleti neprijatelj, buldog Spajk.

Tom i Džeri deca (1990-1994)

Kao da nije bilo dovoljno što su morali da se pomire tokom 1970-tih, tokom 1990-tih Tom i Džeri su dobili animirane verzije sebe kao mladunčadi. Džeri je zadržao svoju crvenu leptir-mašnu, a Tom je dobio crvenu kapu. Redovni gosti u epizodama su bili buldog Spajk i njegov sin Tajk.

Uporedo sa svojim dečijim verzijama, stari Tom i Džeri briljiraju u dugometražnom animiranom filmu reditelja Fila Romana 1992. godine, gde su u specijalnoj misiji spasavanja devojčice od njene zle tetke.

Warner Bros Tom i Džeri Šou (2014)

Nove avanture, koje su sledile serijal od 13 epizoda Warner Bros Tom i Jerry Priče (2006-2008), nastavljene su do danas. Druga sezona, koja je emitovana 2015. godine, predstavljala je proslavu njihovog 75. rođendana u velikom stilu. Nisu se mnogo promenili, čak su zahvaljujući Flash tehnikama animacije u 2D stilu dobili svežiji i moderniji izgled. Scenografija je ostala ista, zadržavajući duh 1950-tih, uz male dodatke savremenih gedžeta koji nas podsećaju da smo u XXI veku.

Najvažniji deo povratka korenima predstavlja njihov odnos - ponovo su neprijatelji!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru