Virtuelni muzej Mihajla Pupina

29 May 2013
923 pregleda

Mihajlo Pupin, jedan od najvećih srpskih intelektualaca XX veka, bio je naučnik, pronalazač, pisac i profesor na prestižnom američkom Univerzitetu Kolumbija. Njegovo najvažnije otkriće u svetu nauke su čuveni Pupinovi kalemovi, koji su omogućili telekomunikaciju na velikim razdaljinama.

Virtuelni muzej Mihajla Pupina

U senci njegovih velikih naučih dostignića, ostala je priča o Pupinu kao ličnosti i njegovoj uzbudljivoj u uspešnoj životnoj priči. Rođen u selu Idvor, u Banatu, sa osamnaest godina odlazi u Ameriku u potrazi za svojim snom. U autobigrafiji „Od pašnjaka do naučenjaka“, za koju je 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu, kaže:

Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista. Za mladog doseljenika i nije nesreća da se ovde iskrca bez prebijene pare u džepu; za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči put samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti.

Svestan da je sam sebi jedini podstek i podrška, Pupin je u SAD prvih pet godina radio teške fizičke poslove, i učio engleski, grčki i latinski. Kada je uspeo da upiše prestižni Kolumbija univerzitet u Njujorku, njegov život kreće u novom pravcu, stazama nauke, rada i uspeha.

Danas je u Galeriji nauke i tehnike SANU predstavljen virtuelni muzej Mihajla Pupina, gde će posetioci iz svojih domova kroz virtuelnu prezentaciju moći da se upoznaju sa životom ovog srpskog velikana, podeljenim na celine: putovanja kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, i brojne legate i dobročinstva. Iza projekta stoji Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku SANU i kompanije Telekom Srbija.

Životna priča Mihajla Pupina je jednako zanimljiva i poučna kao i njegova naučna otkrića. Virtuelni muzej je prilika da mu odamo priznanje, i naučimo mnogo iz njegovog životnog iskustva. Možete ga posetiti na adresi www.mihajlopupin.rs.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru