Kad u svetu nauke oživi „dobri Vil Hanting“

28 Jul 2016
Autor Mirjana
1273 pregleda

Samouki matematički genije, Yu Jianchun, po zanimanju dostavljač pošiljki, nedavno je zadivio najpoznatije svetske matematičare predstavivši svoj metod potvrđivanja Karmajklovog broja, jednostavniji i efikasniji od svih do sada poznatih.

Kad u svetu nauke oživi „dobri Vil Hanting“

Karmajklov ili pseudo-prosti broj je višecifreni, naoko prost broj, deljiv samo 1 i sa samim sobom. Do sada je postojalo nekoliko prilično komplikovanih metoda determinacije koje su potvrđivale da li je određeni veliki broj prost ili pseudo-prost, Karmajklov broj. Što je broj veći, manja je šansa da će imati karakteristike pseudo-prostog broja, pa je tada njegova učestalost manja od 1: 5*1013 . Karmajklovi brojevi, između ostalog, svoju primenu danas nalaze u enkripciji kreditnih kartica i višim nivoima zaštite sigurnosti onlajn plaćanju.

Yu Jianchun (33) je na problemu radio poslednjih osam godina, oslanjajući se samo na svoju intuiciju i nesumnjivo veliki talenat za matematiku. Proučavanju Karmajklovog broja posvećivao se u slobodno vreme, između posla i izgradnje kuće. Svestan svojih ograničenja i nedostatka znanja, obraćao se mnogim matematičarima za pomoć kada bi naišao na prepreku, ali nijedan ga nije shvatio ozbiljno, što je i razumljivo. Yu nije imao ni dan višeg obrazovanja iz matematike, po struci je veterinarski tehničar, a po zanimanju dostavljač pošiljki. Istovremeno, Karmajklov broj je ozbiljan matematički problem, u čijoj se metodologiji određivanja nije desio pomak za poslednjih 20 godina.

„Ja sporo razmišljam” - rekao je skromni Yu Jianchun. „Potrebno mi je više vremena u proučavanju matematičkih problema nego drugima. Iako me privlače brojevi, imam vrlo malo znanja o aritmetici i geometriji.”

Kada mu se učinilo da je stigao do cilja, Yu je svoja rešenja poslao profesoru Caiu Tianxinu sa Univerziteta Džeđang. Njegov način potvrđivanja Karmajklovog broja je veoma iznenadio univerzitetski tim matematičara, jer je bio daleko jednostavniji i efikasniji od svakog do sada poznatog. Pozvan je da im predstavi svoj model, 13. juna ove godine, a vest se brzo proširila po svetskim akademskim krugovima. Profesor Caiu Tianxinu će Yuovo rešenje predstaviti u knjizi koju trenutno piše.

Jedan od poznatih matematičara koji se bave istraživanjem Karmajklovih brojeva, prof. Vilijam Benks sa Univerziteta u Mizuriju, ne krije svoje oduševljenje radom Yua Jianchuna:

„Bilo je do sada teorijskih rezultata u ovoj oblasti - uključujući i nekoliko koje smo postigli moji saradnici i ja - ali sve su to bile varijacije na početnu ideju. Yuov metod je potpuno drugačiji u odnosu na klasični algoritam koji koristimo od 1910. godine, kada je R.D. Karmajkl pronašao prvih 15 pseudo-prostih brojeva.”

Yu je bio siguran u ispravnost svoje metodologije, ali ga je iznenadna slava zatekla nespremnog. Izuzetno skroman i stidljiv, još uvek razmišlja da li da prihvati ponude brojnih firmi koje žele da ga vide u svojim timovima statističara.

U međuvremenu, podsetio je svet na čuveni film Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting, 1997) gde izmišljeni lik, inače domar na Univerzitetu u Masečusetsu sa skrivenim talentom matematičkog genija, uspeva da reši problem sa kojim se bore najbolji istraživači tog univerziteta. Kada su Yuu Jianchunu novinari spomenuli vezu sa filmom, u kojem briljiraju slavni Met Dejmon i Robin Vilijams, ponovo su ga zbunili. Yu nikada nije gledao taj film, niti čuo za njega.

izvor: The Washington Post, IB Times, CNN

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 06 Aug 2016

Zaista lepa i dirljiva priča o mladom, pre svega skromnom čoveku, koji je, duboko verujem u to, matematički genije!? Iskreno, u dubini srca svog, želim da mu sreća u životu širom otvori svoja vrata i da ubuduće radi posao koji voli i za koji, očigledno, ima ogroman talenat...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru