Vilinski krugovi, još jedna misterija juga Afrike

19 Oct 2016
Autor Mirjana
1088 pregleda

Sa prečnikom od 2 do 15 metara, u sred travnate vegetacije u zemljama na jugu Afrike, javljaju se pravilne kružne praznine. Prvi put su uočene 1971. godine u opsegu od oko 160 km, pretežno na teritorijama Angole i Namibije.

Vilinski krugovi, još jedna misterija juga Afrike

Najpoznatija legenda urođeničkih naroda Afrike kaže da krugove pravi zmaj nastanjen ispod zemljine kore, čiji vatreni dah stvara mehuriće i spaljuje vegetaciju na površini. Oni skloniji racionalnim objašnjenjima tvrde da praznine izazivaju mravi, radioaktivno zemljište, ili toksini koje luči otrovna endemska biljka Damara europhobia. I narod i stručna javnost su se složili u jednom - zbog nejasnog porekla najbolje im pristaje naziv Vilinski krugovi.

Do skoro se smatralo da je misterija rešena onoga časa kada je nemački biolog Norbert Juergens sa Univerziteta u Hamburgu objavio svoja istraživanja, gde navodi da je ova čudna pojava rezultat prefinjenog ekološkog inženjerstva koje je delo peščanih termita Psammotermes allocerus. Tokom istraživanja je pronašao ovu vrstu termita u oko 80% krugova, i u svim krugovima koji su nastali u skorije vreme. Pretpostavio je da ih formiraju tako što se hrane travom sa oboda, a kako zajednica u ovom izolovanom ekosistemu raste, tako se i obim kruga povećava. Iako deluje kao vrlo logično objašnjenje sa dobro dokumentovanim nalazima istraživanja, stav prof. Juergensa su osporile mnoge njegove kolege koje su se takođe bavile Vilinskim krugovima.

Jedan od njih, prof. Valter R. Tšinkel, biolog sa Državnog Univerziteta Floride, smatra da je Juergens napravio čestu naučnu grešku pobrkavši uzrok i posledicu. Svoj stav je zasnovao na tome da su brojne naučne ekipe tragale za termitima, nadajući se da oni mogu biti rešenje misterije, ali ih nisu pronašli. Tšinkel smatra da su termiti krugove naselili kasnije, videvši ih kao pogodno okruženje za stvaranje svojih zajednica.

Debate oko ove misterije traju dosta dugo. Jedini koje apsolutno ne zanima odgovor do kojeg će doći naučnici su namibijske Himbe. Taj narod je oduvek znao da su savršeni krugovi u travi otisci stopala bogova koji ih čuvaju.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru