„UnderГрад” - Misterije Beograda

15 Apr 2014
Autor Tea
466 pregleda

Grad u kome su se ozbiljno združile istorija i priroda, u svojoj uzbudljivoj podzemnoj topografiji čuva milion tajni onih koji su ga uništavali, gradili i naseljavali. Izložba fotografija o misterioznom životu podzemnog Beograda od sutra je u kući kralja Petra.

„UnderГрад” - Misterije Beograda

U okviru projekta „UnderГрад“, Centar za urbani razvoj sprovodi istraživanje, dokumentovanje i prezentaciju podzemnih prostora koji se nalaze na teritoriji Beograda. Sa ciljem zaštite kulturne baštine, kao krajnji rezultat ovog projekta će biti stvorena baza podataka o podzemnim prolazima, lagumima i pećinama koje bi nakon rekonstrukcije mogle da se uvrste u ukupnu kulturnu ponudu Beograda.

Izložba fotografija „Urbani Beograd“ autora Vladimira Martinovića predstavlja jedan deo misterioznog sveta podzemnog Beograda. U potrazi za smislom proteklog vremena autor Vladimir Martinović je provlačenjem i puzanjem kroz uske lagume i trošne zidove napuštenih postrojenja sačuvao vizuelni zapis objekata koji, ukoliko se ne rekonstuišu, uskoro više možda neće postojati.

Kuća okružena padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda u kojoj je živeo Kralj Petar I Kradjorđević (ulica Vase Pelagića br.40), će sutra otvoriti vrata za sve one koji žele da vide fotografije na kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti, koji svedoče o periodu dinamične transformacije prestonice.

Gosti na otvaranju izložbe će biti koautori knjige “Beograd ispod Beograda”, dr Vidoje Golubović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Zoran Nikolić, novinar Večernjih novosti.

Ulaz je slobodan.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru