Top liste sa sahrana, ili crni humor?

23 Nov 2014
Autor Tea
1081 pregleda

Sve je više porodica koje žele da sahranama svojih najmilijih daju poseban pečat, pa klasičnu pogrebnu muziku sve češće zamenjuju pop, rok, čak i tehno ritmom. Zvuči kao crni humor, ali pogrebna preduzeća poslednjih godina prave „top liste sa sahrana“.

Top liste sa sahrana, ili crni humor?

Kako je muzika važan deo života svih nas, ne čudi podatak da mnogi izraze želju da njihov odlazak na večni počinak bude ispraćen uz zvuke melodije koja je na neki način bila značajan deo života koji su proživeli.

Istraživanje britanskog pogrebnog preduzeća pokazalo je da je 68% porodica sahranu obavilo uz specijalne želje koje su podrazumevale veselije tonove i čvršći zvuk. Prema uzorku od 30.000 sahrana, pevač čije su pesme najtraženije je Elvis Prisli, dok je grupa Queen čvrsto na tronu sa pesmama „Who Wants to Live Forever“ i „Don’t Stop Me Now“.

Pod obrazloženjem da je tekst nepristojan, nekim od traženih pesama nije odobreno da se puštaju u ovakvim prilikama. U tu grupu spadaju: Frankie Gouse To Hollywood “Relax”, Sex Pistols “Good Save The Queen” i Džon Lenon “Imagine" , pa se u top 10 pesama Velike Britanije sa sahrana, trenutno nalazi jedna fudbalska himna, pesma iz popularne TV serije „Mućke“, pa čak i pesma „Angels“ Robija Vilijamsa.

Pesmu Frenka Sinatre „My Way“, koja je od 2002. ubedljivo bila na prvom mestu, sada je zamenila optimističko poletna montipajtonovska melodija "Always Look On The Bright Side Of Life" (Uvek gledaj na vedriju stranu života). Ova evergrin melodija koju je Erik Idl komponovao za film „Žitije Brajanovo“ (1979), a izveo je na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara 2012. u Londonu, trenutno se neprikosnoveno nalazi na tronu ove neobične liste.

Kakva je situacija kod nas?

Mada Duvački pogrebni orkestar Novog groblja uglavnom svira programsku muziku koja obuhvata Betovena, Mocarta i Šopena, trend sa Zapada je počeo stidljivo da se pojavljuje i na našim prostorima.

Na selu se dešava da se uz oproštajni govor čuje pesma Šabana Šaulića „Na put se spremam, put mi je dalek“, kao i da pogrebnu povorku prate pokojnikove omiljene narodne pesme, dok se u Beogradu sve veći broj starijih ljudi na večni počinak ispraća uz zvuke starogradskih pesama: „Tiho noći“, „Jesenje lišće“ i „Kad bi ove ruže male“, a ne retko se mogu čuti i melodije „Marš na Drinu“ i „Tamo daleko“.

Kada su mlađe osobe u pitanju, sve češći su zahtevi za zabavnom muzikom. Prema rečima članova Duvačkog pogrebnog orkestra, u ovakvim prilikama je najtraženiji pevač Bajaga, dok je na vrhu top liste ubedljivo pesma grupe Poslednja igra leptira „Jeleni umiru sami“.

Očigledno je da se stav o sahranama promenio, kao i da ovakavi ispraćaji prete da prerastu u svojevrsne "mini koncerte" i crni humor, pa se apeluje na sve da se bar u ovakvim prilikama sa izborom muzike ne preteruje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru