Svetloe, sibirsko „Labudovo jezero”

03 Dec 2014
1742 pregleda

Svake zime sibirsko jezero Svetloe, koje se nalazi u blizini sela Urozhainoe, postaje dom i zimovnik za stotine snežnobelih labudova. Iako većina ovih veličanstvenih ptica leti mnogo južnije u potrazi za toplijom klimom, ovo jezero tokom zimskih meseci vrvi od života i aktivnosti.

Svetloe, sibirsko „Labudovo jezero”

Svetloe jezero je veoma jedinstveno, jer čak i kad temperatura vazduha padne ispod -40 stepeni Celzijusa, temperatura vode je i dalje iznad nule. Jezero nikad ne ledi jer se u njega uliva voda iz okolnih termalnih izvora.

Prvi labudovi su evidentirani davne 1967. godine, tačnije samo petnaestak primeraka, a taj broj je rastao iz godine u godinu.

Meštani su veoma ponosni na svoje Labudovo jezero i tretiraju ptice sa posebnom pažnjom i uvažavanjem, obezbeđujući im miran boravak na jezeru, što podrazumeva i delimično ograničen pristup posetiocima. Postavljeni su vidikovci sa panoramskim pogledom na jezero, izgrađeni na poseban način da se ptice ne remete. Jezerom plutaju i specijalno dizajnirane hranilice, koje omogućavaju da se ove spektakularne ptice posmatraju sa bliže udaljenosti, uz posebne dozvole, a o bezbednosti labudova, drugih ptica i ostalih životinja, kao i o očuvanju ovog staništa brine tim čuvara.

U mesecima kada strahovita hladnoća ledom zavije prirodu Sibira, labudovi jezera Svetloe predstavljaju simbol opstanka i znak života. Bajkoviti prizor koji svakodnevno daruju meštanima vredan je svakog napora za očuvanje nihovog utočišta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru