Šta ću sa ovom lepljivom trakom?

17 Jan 2014
Autor Mirjana
1180 pregleda
Šta ću sa ovom lepljivom trakom?

Kažu da svetlost od tame ljudski um lako razlikuje, ali mrak od senke mnogo teže. Umetnici su vekovima kroz igru svetlosti i senke pokušavali da dočaraju svoje vizije sveta. Dugom spisku inovativnih materijala koje su koristili, sad možemo dodati još jedan krajnje neobičan - lepljivu traku za pakovanje.

Umetnik Mark Khaisman, rođen u Kijevu 1958, studirao je Umetnost i arhitektutu na Moskovskom arhitektonskom institutu u Rusiji. Danas živi u Filadelfiji (SAD) i stvara zanimljiva umetnička dela pomoću obične, tamne lepljive trake.

Svoje radove opisuje kao „iluzije u slici koje stvaraju svetlost i senka“. Tri ključna elementa njegove umetnosti su: poluprovidna lepljiva traka, providni akrilni paneli i svetlo. Nanoseći slojeve trake, Mark se igra sa stepenom prozirnosti, bojama, senkom i reljefom. Zanimljivo je koliko je Khaisman opčinjen ovim jednostavnim materijalom za koji kaže:

"Postoje neki kvaliteti koji traku čine jedinstvenim umetničkim materijalom za mene: njena banalnost, skromnost i potrošiva priroda; njena standardizovana boja i širina; nemilosrdna poluprozirnost; hladan i bezličan stav koji njena površina nagoveštava."

Radovi Marka Khaismana se nalaze u brojnim galerijama širom sveta, a više o njegovom radu možete saznati na oficijelnoj web-stranici.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Aleksandar, 24 Jan 2014

Свака част за умјетника !

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru