Slavski podsetnik - Sveta Tri jerarha

12 Feb 2014
1208 pregleda

Danas, 12. februara po novom tj. 30.januara po starom kalendaru, SPC i njeni vernici, proslavljaju praznik trojice svetitelja - Sveta Tri jerarha (grč: Οι Τρείς Ιεράρχες ) Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Svetkovanje ovog praznika ustanovljeno je u XI veku u vreme cara Aleksija I Komnina (1081-1118), tačnije 30. januara 1084. godine.

Slavski podsetnik - Sveta Tri jerarha

Ko su bila ova tri jerarha ?

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Hrišćanstvo je bilo na meti mnogih neprijatelja. Nakon oslobođenja od mnogoboštva, počelo je da se u miru i slobodi razvija, pojaviše se mnoge jeresi i raskoli, koji su niz godina razdirali i potresali Hristovu crkvu. U to vreme, koje je tražilo hrabre i odlučne branioce pravoslavlja, pojaviše se i tri učena i znamenita čoveka: Vasilije Veliki, Vladika Ćesarije Kapadokijske, Grigorije Nazijanzin Bogoslov i Jovan Zlatousti, vaseljenski patrijarsi. Svojim delom i rečju, ova trojica, koji su bili savremenici, ostali su istrajni pobornici za čistoću Hristove nauke, ne zazirući ni od samih careva.

Za vreme cara Aleksija Komnena, nastala je velika rasprava u Carigradu oko toga ko je među tom trojicom svetitelja najznamenitiji i najveći. Svaki svetac imao je svoje pristalice, te se tako podeliše na tri tabora: vasilijevce, grigorijance i jovanovce. U snu, oni se javiše Sv. Jovanu Evhaitskom i rekoše mu:

"Mi smo jednaki pred Bogom, kao što vidiš, među nama nema deljenja, niti kakve god međusobne protivnosti. Svaki od nas odeljeno, u svoje vreme, potaknut božanstvenim Duhom, napisao je odgovarajuće pouke za spasenje ljudi. Ono što smo naučili skriveno, to smo ljudima predali javno. Među nama nema ni prvoga ni drugoga. Ako se ti pozivaš na jednoga, tu su u tom saglasna i ostala dvojica. Zato zapovedi onima koji se prepiru oko nas, da prekinu sporove, jer kao i u životu, tako se i posle smrti mi brinemo o tome, da krajeve vaseljene privedemo ka miru i jednomislenosti. Imajući ovo u vidu, sjedini u jedan dan našu uspomenu, i kako tebi priliči sastavi nam prazničnu službu i drugima predaj, da bismo kod Boga imali jednako dostojanstvo. I mi ćemo onima koji svršavaju našu uspomenu biti pomoćnici ka spasenju, jer se nadamo da imamo neku zaslugu kod Boga."

Nakon što su to preneli Eipskopu, uzdigoše se na Nebo, sijajući neizrecivom svetlošću.

Narodni običaji

  • Tri Jerarha su zaštitnici ljudi i životinja od studeni i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.
  • U Grčkoj se ovaj praznik slavi kao školski i nacionalni.
  • Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici srpskoj se okupljaju na poselu i sviraju u razne svirale i druge duvačke instrumente.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru