Šareni kukuruz od „staklenih perli”

08 Oct 2013
Autor Mirjana
3483 pregleda

Ovi klipovi kukuruza koji izgledaju kao da je neko umesto zrna postavio staklene perle delo su Karla Barnsa, poreklom Čiroki Indijanca. Barns, koji se dugi niz godina bavio poljoprivredom u američkoj državi Oklahoma, primetio je da se povremeno u uobičajenom klipu kukuruza pojavi svetlucavo, transparentno zrno zanimljive boje. Počeo je da ih prikuplja i nakon dugogodišnje selekcije stvorio ono što danas sa pravom zovu „kukuruz od staklenih perli”.

Šareni kukuruz od „staklenih perli”

Kada je Barns zašao u duboku starost, poverio je svoju dragocenu kolekciju semenja prijatelju Gregu Šolenu sa kojim je delio pasiju uzgoja neobičnog kukuruza. Kada se 2010. Šolen selio iz Oklahome u Arizonu, u strahu da se seme ne ošteti ili izgubi, poverio ga je na čuvanje Semenskom fondu, maloj kompaniji za proizvodnju semena u Arizoni. Vlasnik kompanije, Bil MekDorman, zaintrigiran nazivom „stakleno seme”, odlučio je da u svom vrtu posadi nekoliki semenki.

„Bio sam potpuno izgubljen. Nikada niko nije video ovakav kukuruz” - rekao je MekDorman i odlučio da osnuje neprofitnu organizaciju NativeSeeds sa ciljem da sačuva poljoprivredno nasleđe američkih starosedelaca. Ova kompanija vrši i kontrolisanu distribuciju semena, po ceni od 8$ po pakovanju, ali je do njega teško doći jer se godišnje zalihe veoma brzo rasprodaju. Kukuruz je jestiv u svim oblicima i istog je ukusa kao onaj standardne boje.

Proizvođači su naročito ponosni na činjenicu da ove „staklene perle” nisu proizvod genetske modifikacije ni industrijskog genetskog inženjeringa, već delo entuzijaste i zaljubljenika u poljoprivredu što dokazuje da nijedna nauka ne može da zameni znanje stečeno iskustvom i principe tradicionalne selekcije. To što je idejni tvorac „perlica” izvorni Amerikanac iz plemena Čiroki, potomak naroda koji je živeo u skladu i ljubavi sa prirodom i njenim zakonima, dodaje im još malo šarma posebnosti.

izvor: GlassGemCorn

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Brajnović Milica, 09 May 2017

Sviđa mi se, naročito vrijedno što je od starosjedioca Amerike, Indijanaca.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru