Pred nama je noć veštica

31 Oct 2014
Autor Tea
1065 pregleda

Jedan od najzabavnijih praznika u zapadnom delu sveta, Noć veštica (Halloween), obeležava se večeras. Kako se proslava vezuje za legendu o vraćanju duhova mrtvih na zemlju, ovaj praznik karakterišu izdubljene bundeve, horor filmovi i smišljanje strašnih šala kako bi se preplašili sujeverni prijatelji.

Pred nama je noć veštica

Noć veštica je praznik koji je nastao iz starog festivala "Saunj" kojim su Kelti obeležavali kraj poljoprivrednih radova, a time i radne godine. Verovali su da je ovo dan kada se spajaju nebo i zemlja, a mrtvi mešaju sa živima. Zbog toga su prinosili žrtve mrtvima bacajući stoku u veliku lomaču, a da bi se živi pomirili sa „zlim duhovima“, ovaj festival je pratio i obavezan maskembal.

Stara irska legenda govori o pohlepnom farmeru koji je uspeo da protera đavola na drvo, a potom uklesavši krst na koru istog drveta i uspeo da ga na njemu zarobi. Đavo je uspeo da na njega baci prokletsvto zbog koga on zauvek luta noću osvetljavajući sebi put samo svećom koja svetli iz repe. Kada je ovaj običaj prenet na američko tlo, zamenjen je za bundevu koja tamo bolje uspeva, pa je kao takva postala i simbol ovog praznika.

Samo ime Halloween potiče od paganskog običaja All Hollow’s Eve (veče svih svetih), koji je kasnije papa Gregor III uvrstio u hrišćanski praznik. U to vreme se slavio od 13. maja do 1. novembra, da bi konačno u IX veku dobio današnji datum. Slavlje počinje kada 31. oktobra zađe sunce i traje do 1. novembra kada počinje da se slavi Dan svih svetih.

U čast ovog paznika, „Gugl“ je tradicionalno na početnoj strani pretraživača postavio čak šest dudlova sa satiričnom porukom vezanom za Noć veštica. Na jednom od njih reč "Google" oživljava kada je osvetli mesečina, a slovo "o" se pretvara u vukodlaka koji preplaši ostala slova, dok je na drugom veštica koja dodaje razne nepitke u kazan iz koga izlaze slepi miševi, duhovi i na kraju velika ruka.

U zapadnim zemljama ljudi se već nedeljama pripremaju za ovu noć. Bundeve su izdubljene, mnoštvo zastrašujućih kostima i maski napravljeno, slatkiši za dečicu koja će pozvoniti na vrata su spremni, strašne priče osmišljene, horor filmovi pripremljeni. Sve ovo su uobičajene aktivnosti za ovu posebnu noć. Međutim, neki su dugo vremena proveli smišljajući načine kako da prepadnu one sujeverne.

Jedna od najuspelijih šala do sada je bio „leteći duh“. Osmišljen kao strašni demon koji je prikačen na helikopter kojim se upravlja sa zemlje uz pomoć daljinskog upravljača, prilično uverljivo je delovao na ljude sa kojima se na ulici susreo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
suzana, 01 Jun 2017

Saunj ili Samhain nije obavezno podrzavao krvne zrtve to se obicno desavalo posvecenicima crne magije ,pravi duh druidskog Keltskog Samhaina koji se i danas postuje u okviru Wicca religije zasnivao se na postovanju duha prirode koji zamire u jesen i kao praznik predaka za zrtvu se daje obavezno kukuruz ,jabuke i grozde i med vrlo cesto u okviru Druidskog slavlja koji se i danas praktikuju uVelsu i Skotskoj pravi se takozvani zeleni covek od pruca puni se vocem i kukuruzom i poliva se medom i u ponoc se spaljuje kao dar precima kako bi naredna godina bila plodna i blagorodna ,pravo slavlje Samhaina je jako lepo obavezan je kostim u gradovima ali nije i kod tradicionalista vazna je religijska osnova ,vazan je duh praznika i postovanje prirodi kako svetla tako i puta prirode da sve zamire ali i da ce se ciklus zivota obnoviti

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru