Praznične nedelje uoči Božića

28 Dec 2013
Autor Tea
1812 pregleda

U susret pravoslavnom Božiću, svečano raspoloženje počinje još od Nikoljdana, kada se naredna tri nedeljna dana svečanim ručkom obeležavaju porodični praznici posvećeni deci, majkama i očevima, a koji doprinose jačanju porodice.

Praznične nedelje uoči Božića

Po pravoslavnom kalendaru, svaka od tri nedelje pred Božić je obeležena crvenim slovom. Tada se na specifičan način slave: Detinci, Materice i Očevi koji imaju višestruku simboliku od kojih je najvažnija ona koja ukazuje na čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Tokom ova tri dana se uz svečani ručak okuplja cela porodica kako bi se uz smeh i slogu čekao najradosniji pravoslavni praznik, Božić.

Detinci

Prva u nizu – Detinjci, obeležava se u trećoj nedelji pre Božića. Tog dana u jutarnjim časovima, ili po dolasku iz crkve, trudeći se da to urade tako da ih ne primete, roditelji šarenim trakama vezuju ruku ili nogu svojoj deci najčešće za stolicu. Da bi se oslobodila, deca treba prethodno da spreme darove svojim roditeljima u vidu crteža ili nekog drugog poklona koji su se sama potrudila da naprave.

Običaj nalaže da se vezuju i odrasla deca ukoliko se nisu venčala.

Materice

Druga nedelja pre Božića se obeležava kao najveći pravoslavni praznik majki i žena. Tog dana deca treba da porane i da unapred pripremljenim kanapom, maramom ili šalom, na prepad majci zavežu noge ili ruke za stolicu. Majke se prave da ne znaju zašto su „zarobljene” sve dok im deca ne čestitaju praznik i ne objasne da će ih osloboditi onda kada im daruju poklone, najčešće kolače.

Ovaj pravoslavni praznik majki i žena je kod nas u drugoj polovini XX. veka skoro sasvim zanemaren. Umesto njega, mi danas kao dan žena slavimo 8. mart.

Očevi

Poslednje nedelje pred Božić slave se Očevi, kada deca na isti način rano ujutru vezuju svoje očeve koji ih moraju darivati kako bi ih odvezali.

Simbolika vezivanja tokom ovih praznika predstavlja povezanost i međusobno poštovanje mlađih i starijih, kao i čvrstu porodičnu vezu, slogu i međusobno pomaganje u svim prilikama, ali i upućuje na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i koji čini dobra dela, lako će sebe otkupiti kako pred svim zemaljskim sudovima, tako i pred onim poslednjim koji će vrednovati samo ono dobro što je čovek tokom života činio.

Tokom ova tri nedeljna dana pre ručka se čita molitva o Božiću:

"Daj Bože zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru