Pametni kofer vas prati kao kuče

31 Jan 2016
434 pregleda

Zahvaljujući pronalasku izraelske kompanije NUA Robotics, nošenje prtljaga i večito zauzete ruke tokom putovanja postaju prošlost. Ali to nije sve! Uskoro možda više nećete morati da za sobom vučete usisivač, niti da gurate dečija kolica.

Pametni kofer vas prati kao kuče

Prototip, za sada kofer veličine ručnog prtljaga, povezuje se sa smartfonom vlasnika preko bluetooth tehnologije, a dodatno je opremljen senzornom kamerom koja omogućava da svog vlasnika detektuje i prati na svim ravnim površinama, poput aerodromskih zgrada ili hotelskih lobija. Dolazi u paketu sa alarmom protiv krađe, koji onemogućava da kofer neko zgrabi i odnese. Kao posebnu prednost, kofer predstavlja i rezervnu bateriju preko koje tokom putovanja možete puniti sve svoje uređaje.

„Možete da nosite u rukama šta želite i koristite telefon dok vas kofer prati i uspešno zaobilazi prepreke na putu”, objasnio je Aleks Libman, osnivač kompanije NUA Robotics.

„Kombinujemo senzornu mrežu, kompjutersku viziju i robotiku. Sa aplikacijom za telefon koju dobijate, dovoljno je da pritisnete taster Prati me. Prtljag će prepoznati svog vlasnika i poći za njim.”

NUA još uvek testira uređaj i pokušava da unapredi brzinu i prilagodljivost, kao i kretanje kofera po površinama poput stepenica, ali očekuju da će se pametni kofer naći u prodaji već krajem 2016. godine. Ukoliko se dobro pokaže, planiraju da prošire proizvodnju, najpre na pametna kolica za kupovinu u supermarketima. Ističu da iako je proizvod namenjen široj populaciji, očekuju da će najviše značiti osobama sa invaliditetom i starijim ljudima. Stav NUA je da svaki objekat danas može i treba da bude modernizovan smart tehnologijom, a kao svoju misiju vide masovno uvođenje robotike u svakodnevni život.

Uređaj koji kofere čini „pametnim” težak je samo 1 kilogram, a pošto se može instalirati i na svim postojećim koferima vlasnici NUA očekuju uspešnu saradnju sa proizvođačima opreme za putovanja. Za sada osluškuju komentare javnosti koja se pokazala kao odličan saradnik, pa danas razmišljaju o predlozima da istu tehnologiju primene na usisivače, kolica za bebe i mobilne dečije igračke.

Izvor: NUA Robotics

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru