Ovo nije ogovaranje, ali…

18 Apr 2014
Autor Tea
816 pregleda
Ovo nije ogovaranje, ali…

Čuvenu frazu kojom najčešće započinje tračarenje neke individue: „ovo nije ogovaranje, ali...“ koriste podjednako muškarci i žene, stari i mladi, obrazovani i neobrazovani. Psiholozi tvrde da onaj ko kaže da nikada nije nekoga ogovarao, sigurno laže.

Definicija ogovaranja:

Isticanje loših osobina, privatinih činjenica (lažnih ili istinitih) i širenje glasina koje se tiču osobe koja po pravilu nije u tom trenutku prisutna, naziva se ogovaranje. Razlika između deljenja informacija i ogovaranja je u nameri onoga ko vest širi.

Uprkos prihvaćenom mišljenju da je u korenu tračarenja želja da se nekome nanese zlo, psiholozi tvrde da je u njegovoj suštini iskonska ljudska potreba o istini. Čim je nešto uvijeno u misteriju ili nisu dostupne sve potrebne informacije, ljudski um popunjava detalje na takav način da iskrivljuje istinu.

Oblici:

ZABAVA - Spletkarenje nekad predstavlja samo oblik zabave usled nedostatka ideje za činjenjem nečeg pametnijeg. Ono najčešće podrazumeva iznošenje pikantnih detalja iz života javnih ličnosti.

DUŠEVNA HRANA - Drugi oblik se naziva duševna hrana. Najčešće se odnosi na osobu koja ozbiljno iritira onoga ko osobi od poverenja iznese sve njegove mane, nakon čega se oseća mnogo bolje.

KOMPLEKS - Sve bi ovo moglo da bude zanimljivo i da se svede na oblik bezazlene psihoterapije kada ne bi postojala i treća vrsta tračarenja, koja podrazumeva smišljanje intrige i pravljenje skandala nekome iz niskih pobuda poput mržnje ili sopstvenog kompleksa.

U svakom slučaju, kada čujete da vas neko ogovara, ne tugujte. Znajte da je to samo posledica praznolikog života ili ljubomore koju osoba koja vas ogovara oseća put vas. Sa druge strane, prisetite se trenutaka kada ste i vi u trenutku afekta rekli ne samo ono što mislite o osobi koja vas iritira, već i mnogo toga pride.

Ističući da je život konstantna borba protiv zla, papa Franja je nedavno tokom mise priznao da je bio „u iskušenju da ogovara“. Kako prenosi Dejli, tom prilikom papa je rekao da je ogovaranje „svakodnevno iskušenje koje koristi đavo da bi iskvario dobre ljude“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru