Osveživači vazduha su opasni po zdravlje

12 Jul 2013
Autor Mirjana
3036 pregleda

Reklamne blokove na svim televizijskim programima preplavile su reklame za osveživače vazduha, gde se u idiličnim animacijama iz magičnih prskalica i isparivača po vašoj kući šire polja lavande, plantaže limuna i magični prahovi vanile i cimeta.

Osveživači vazduha su opasni po zdravlje

Naročit atak na logiku je bila ona kada pored „pametnog“ osveživača, savršeno uklopljenog u enterijer, prođe muž sa torbom punom znojave odeće, upravo pristigao sa rekreacije, koji nakon što ga okadi magični sprej postaje hodajuća gondola iz parfimerije. I onda, povrh svega, značajno namigne svojoj mudroj supruzi čestitajući joj na pametnom izboru. Bogovi marketinga na delu!

Pored toga što obećavaju nemoguće, analize koje su u odvojenim studijama objavile EPA (Estate Preservation Agency) i NRDC (National Resource Defense Council) su otkrile štetne uticaje koje četiri osnovna sastojka industrijskih osveživača: formaldehid, destilati benzina, aerosol propelanti i paradihlorbenzen predstavljaju po naše zdravlje.

Formaldehid izaziva:

 • suzenje očiju
 • osećaj pečenja u oku, nosu, grlu i ostalim mukoznim membranama
 • teškoće u disanju
 • mučninu
 • napade astme

Destilati benzina nastaju preradom nafte što doprinosi zagađenju tla, vazduha i zemljišta. Pored toga, izazivaju zdravstvene tegobe poput:

 • otežanog disanja
 • astme
 • hemijske pneumonije
 • oštećenja plućnog tkiva

Aerosoli, pored toga što su među glavnim krivcima za nestajanje ozonskog omotača, mogu direktno oštetiti zdravlje jer izazivaju:

 • povećani rizik za oboljevanje od karcinoma
 • disajne probleme
 • pogoršanje stanja hroničnih bolesti

Paradihlorbenzen se najčešće nalazi u lopticama naftalina, i osveživačima koji imaju kombinovanu ulogu kao osveživači i zaštita od buđi i moljaca, a koji se najčešće koriste u garderoberima. Dokazano izazivaju:

 • anemiju
 • lezije po koži
 • oštećenje jetre
 • gubitak apetita
 • promene u biohemiji krvi

Osveživači sadrže i mirisne komponente, najčešće u formi parfimisanih hemikalija, kao i ekstremno jak otrov, ftalat, koji se još naziva i „reproduktivni toksin“ jer izaziva hormonske disbalanse kod muškaraca tako što inhibira lučenje testosterona.

Posebnu liniju ovih preparata čini anti-tobacco program, koji „ubija“ miris duvanskog dima. Teško je pretpostaviti koja zanimljiva jedinjenja ovaj preparat formira kad dođe u dodir sa 7000 štetnih hemijskih materija u duvanskom dimu. I onda, sve to udahnete!

Naročito je opasno korišćenje ovih preparata u malim prostorima u kojima se dugo boravi poput automobila i malih kancelarija, kao i u domovima gde borave deca i kućni ljubimci čiji je metabolizam prirodno brži i absorpcija toksina veća.

Alternative industrijskim osveživačima:

 • Prvo, i najvažnije, redovno provetravajte prostorije u kojima boravite. Svež spoljašnji vazduh, naročito ako se napravi kratkotrajna promaja, najbolje će osvežiti životni prostor.
 • U blago zagrejanoj rerni osušite kore narandže i limuna, i aranžirajte ih sa štapićima vanile i cimeta u lepoj posudi. Dobićete i ukras i osveživač.
 • Na filtere klima uređaja stavite par kapi prirodnog eteričnog ulja biljke čiji miris volite. Svaki put kad uključite klima uređaj, prostoriju će vam ispuniti prijatan miris. Zimi kap ovog ulja možete staviti na radijator.
 • Kuhinjske elemente na kojima se zadržao neprijatan miris luka, ribe ili druge namirnice jakog mirisa očistite razblaženim sirćetom, a daske za seckanje redovno čistite rastopom sode bikarbone.

Postoji niz hemijskih preparata poput deterženata i sredstava za ličnu higijenu koje zbog savremenog načina života ne možemo lako da zamenimo prirodnim alternativama. Osveživači vazduha nisu neophodnost, nego marketingom nametnuto pomodarstvo. Oni čak i ne eliminišu, već samo maskiraju neprijatne mirise, i to je činjenica, bez obzira šta vam reklame poručuju. Ne postoji nijedan logičan razlog zbog kojeg bismo sebe i svoje ukućane sistematski trovali ovim preparatima.

Izvor: HowStffWorks i The Danger of Air Freshners

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Biljana, 25 Jan 2019

Da li je dozvolhljeno samoinicijativno postavljanje aparata sa osvezivacima u hodnike odeljenja regionalnih bolnica

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru