Oksfordski rečnik „plače od sreće”

19 Nov 2015
Autor Tea
290 pregleda

Obavezan deo svakodnevne elektronske komunikacije odavno predstavljaju emotikoni koji pomažu da se na brz, jednostavan i precizan način izrazi emocija. Njihova upotreba je postala dominantna do te mere da je Oksfordski rečnik engleskog jezika za reč 2015. godine proglasio smajlić koji plače od sreće.

Oksfordski rečnik „plače od sreće”

Na Oksfordskom univerzitetu leksikografi pomno prate promene koje nastaju u engleskom jeziku i shodno tome svake godine biraju jednu reč za koju smatraju da na najbolji načan predstalja minuli period, a koja će u govoru živeti toliko dugo da zaslužuje da se nađe u Oksfordskom rečniku engleskog jezika.

Tako je uredništvo 2012. najpoznatijem rečniku na svetu dodalo rečopšte rasulo (omnishambles), koja je te godine najčešće korišćena za propuste u britanskim medijima i vladi, 2013. je u ovaj rečnik ubačena reč selfi(selfie), koja označava novu vrstu fotografija – autoportreta veoma zastupljenih na svim društvenim mrežama, a 2014. reč vape (vejp) koja se upotrebljava istovremeno za elektronsku cigaretu i njenu upotrebu, a koristi se kako bi se korisnici ove cigarete razlikovali od ostalih pušača.

Iako se do sada o emotikonima govorilo samo kao o prikazu facijalne ekspresije znakova interpunkcije u elektronskoj komunikaciji koji ozbiljno prete da ugroze kulturu lepog izražavanja smanjujući vokabular, Oksfordski rečnik je ove godine bogatiji ne za novu reč - emotikon, već je u njega unet konkretan smajlić koji plače od sreće.

Ova odluka je od strane jednog dela javnosti ocenjena kao smejurija, ali sa Oksforda ističu da upravo ovaj emotikon najbolje predstavlja raspoloženje, preokupaciju i etiku u 2015. godini.

Više o tome ko se smatra ocem smajlića i kako ih je ceo svet usvojio, možete da pročitate ovde.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru