Novo lice evra - ćirilicom

11 Jan 2013
Autor Tea
204 pregleda

Pred otvaranje izložbe „Novo lice evra“, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je predstavio novu novčanicu od pet evra koju krasi portret feničanske princeze Evrope iz grčke mitologije a na kojoj je reč evro prvi put ispisana ćirilicom.

Novo lice evra - ćirilicom

Naš kontinent je ime dobio prema mitskoj božanskoj priči u kojoj se Zevs, otac svih Bogova, zaljubio u prelepu feničku princezu Evropu (Europu). Da bi je zaveo, pretvorio se u belog bika čijoj snazi i lepoti princeza nije mogla da odoli.

Portret boginje Evrope se nalazi na vodenom žigu i hologramu nove banknote od pet evra, koja će u opticaj ući od 2. maja 2013. godine a predstavlja seriju Evropa koja će u narednih nekoliko godina biti uvođena u fazama širom evrozone. Njen lik je uzet je sa vaze stare 2000. godina koja se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Cifra 5 na banknoti je obojena smaragdno zelenom bojom koja menja nijansu do tamno plave, dok je reč evro zamenjena simbolom evra. U novu novčanicu su utisnute izbočene linije na desnom i levom rubu koje će olakšati njenu identifikaciju slabovidima.

Ispisivanje reči evro ćirilicom tumači se kao politički signal poverenja Evropske centralne banke (ECB) u buduće proširenje zone koja koristi zajedničku evropsku valutu. Jedina zemlja koja koristi ćirilicu u EU je Bugarska, koja nije članica zone evra, kao i dva kandidata za EU, Srbija i Makedonija.

Na prvi pogled razlika između dosadašnjih novčanica od pet apoena i novih je minimalna. Na licu novčanice je i dalje slika trijumfalne kapije, a na poleđeni je iscrtana karta čitave EU, uključujući i zemlje van evrozone, kao što je Velika Britanija.

Nove banknote iz serije "Evropa" od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra ući će u opticaj u narednih pet godina pri čemu će se krenuti od manjih denominacija ka većim. Kada se pojave te nove novčanice, one iz prve serije će postepeno biti povučene iz opticaja ali će sačuvati vrednost i moći će bilo kad da se zamene u nacionalnim centralnim bankama članica zone evra.

Banknota je predstavljena pred otvaranje izložbe "Novo lice evra" koju će zainteresovani moći da vide u Arheološkom muzeju u Frankfurtu od 11. januara do 10. marta.

Izvor: Euractiv.rs

Foto: ecb.int/euro/banknotes

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru